[Vacatures]

Dynamo start met nederlaag
in Champions League

APELDOORN, donderdag

Net als Arke/Pollux gisteren is Piet Zoomers/Dynamo met een nederlaag in de Champions League begonnen. De Apeldoornse volleyballers gingen met 1-3 (24-26, 22-25, 25-23, 22-25) ten onder tegen VfB Friedrichshafen, de Duitse landskampioen. Voor de formatie van trainer Appie Krijnsen is het de eerste uit in totaal zeven Europese wedstrijden.

Dynamo speelde tegen Friedrichshafen, de nummer drie van de Champions League van vorig jaar, een meer dan verdienstelijke wedstrijd. Het niveauverschil was te groot om de Apeldoorners echt kans te geven, maar gedurende het hele duel bleef Piet Zoomers/Dynamo aanhaken. "Dit viel me erg mee," zei Krijsen na afloop. "Ik had niet verwacht dat we al zo dichtbij zo'n ploeg zouden zitten."

Zo capituleerde de thuisploeg in de eerste set pas bij 24-24 en maakte de ploeg van Krijnsen in de tweede set een behoorlijke achterstand ongedaan. Toen de Apeldoornse oefenmeester bij 13-15 routinier Ronald Zoodsma in het veld bracht voor Josha Kailola, werd de achterstand gelijk weggespeeld. Op 20-20 ging het echter weer fout, toen de Duitse kampioen vier punten op rij maakte en de set makkelijk binnensleepte.

Dat was eigenlijk karakteristiek voor de wedstrijd. Piet Zoomers/Dynamo kon met de Europese topploeg aardig meespelen, maar was niet sterk genoeg om het duel daadwerkelijk te winnen. Dat de thuisploeg de derde set wist te pakken, was een behoorlijke opsteker.

Hoewel Krijsen aan het begin van de set zijn opstellingsbriefje verkeerd invulde, waardoor Zoodsma de gehele set niet kon spelen, behield Piet Zoomers/Dynamo steeds een voorsprong. Met name international Sander Olsthoorn hielp zijn ploeg aan vele punten.

Maar meer zat er niet in. In de vierde set pakte VfB Friedrichshafen snel een behoorlijke voorsprong. Hoewel Piet Zoomers/Dynamo terugkwam tot 22-22, pakte de Duitse kampioen de zege.

Ondanks de nederlaag was Krijnsen behoorlijk tevreden. "Natuurlijk zijn zij een maatje te groot," gaf hij aan. "Maar ik vind dat we heel goed hebben gespeeld. Dat doet me deugd."

Voor de Nederlandse landskampioen is de Champions League dit jaar extra belangrijk. Het komende seizoen wil de Europese volleybalbond (CEV) beginnen met een heuse Europese competitie. Hierin komen de beste acht ploegen uit de Champions League en de beste acht ploegen uit de Europacup voor bekerwinnaars in aanmerking.

Voor Piet Zoomers/Dynamo betekent dit dat de Apeldoornse ploeg bij de eerste vier in een van de twee groepen van de Champions League moet komen. Een lastig karwei, weet ook Krijnsen. "Misschien is deze doelstelling wel iets te scherp," weet geeft Krijnsen aan. "Maar als we zo de andere zes wedstrijden spelen, kunnen we een heel eind komen."