Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

donderdag
13 januari 2000
 

[Cybercard]
[Vacatures]
[I-Pay met SET]
[V & L informatica]

Manchester United geeft
bijsmaak aan WK-clubs

door Jaap de Groot - RIO DE JANEIRO, donderdag

Louis van Gaal had het over een moordaanslag op het voetbal. In principe heeft hij gelijk. De wijze waarop de wereldvoetbalfederatie (FIFA) met name de commercieel aantrekkelijke Europese topclubs Manchester United en Real Madrid met de haren bij het eerste WK voor clubs heeft gesleept, riekte vooral wat de Engelsen aanging naar chantage. Bovendien was vooraf al duidelijk, dat de Europeanen sportief weinig in Brazilië te zoeken hadden. Niet alleen waren de andere teams al weken in voorbereiding, terwijl Manchester en Real een loodzwaar programma moesten afwerken, het klimaat (het is hoog zomer in Brazilië) was ook een factor.

Inmiddels kan de balans worden opgemaakt en geconcludeerd worden, dat met name Manchester United beschadigd uit het WK is gekomen. Voorzitter Martin Edwards mocht eerder deze week wel roepen, dat het een enorme eer was om bij de eerste clubs te horen die dit nieuwe initiatief in gang hebben gezet, zijn manager Sir Alex Ferguson dacht daar duidelijk anders over. Met het opstellen van zijn tweede team tegen South Melbourne, waardoor Manchester United de met 15 miljoen gulden gedoteerde kleine finale liet lopen, gaf hij in eigen land extra voer aan de kritiek dat de club voor een 'leuk uitje' de prestigieuze FA Cup heeft laten lopen.

Bovendien zette Manchester United de BBC voor schut. De nationale zender had niet alleen veel geld betaald voor vier wedstrijden van de winnaar van de Champions League (dat werden er dus drie), maar had ook vele tv-coryfeeën over laten vliegen. Omdat de eerdere wedstrijden van Manchester United een record aantal kijkers in Engeland trokken, werden daarom dinsdag ruim 10 miljoen Britten voor de televisie geconfronteerd met de reserves van de rijkste club ter wereld. Een slag in het gezicht van niet alleen de BBC, maar ook de FIFA.

Voeg daarbij, dat Real Madrid vorige week zelfs een officiële waarschuwing kreeg om zich beter op het WK te gedragen en het zal duidelijk zijn dat er binnenkort een aardige discussie verwacht kan worden bij de G14, het pact van veertien Europese topclubs. Daarin zal de rol van met name de FIFA uitgebreid worden besproken. Over hoe een club als Manchester United, die in eerste instantie bedankte voor deelname, uiteindelijk door de eigen regering en bond gedwongen werd om acte de présence in Brazilië te geven omdat anders de Engelse kandidatuur voor het WK in 2006 gevaar zou lopen. Maar ook hoe vooraanstaande competities in Engeland en Spanje stil werden gelegd vanwege een 'experiment' dat vooraf met niet één topclub was besproken. Met andere woorden, de FIFA had nogal wat maling aan andere belangen.

Het vervelende is alleen, dat de FIFA in Brazilië een behoorlijke troef in handen kreeg dankzij het acceptabele optreden van de Afrikaanse en Aziatische kampioenen en het fantastische voetbal dat de Zuid-Amerikaanse clubs Corinthians, Vasco da Gama en Necaxa lieten zien. Daardoor boekte het belangrijke bonuspunten op juist de andere continenten. Want ook de afsluitende wedstrijd in groep B tussen Vasco da Gama en Necaxa was een pareltje geweest. Twee ploegen die vol voor de overwinning gingen en daarbij een technische vaardigheid toonden, die in Europa nauwelijks nog geëvenaard wordt. De finale van morgenavond tussen Corinthians en Vasco da Gama kan daarom wel eens smullen voor de liefhebber worden.

Tevens maakt het duidelijk, dat veel in Europa dan wel gefixeerd mag zijn op de eigen topclubs, maar dat Brazilië met de dominantie van ook het 'andere' WK toch een belangrijk signaal heeft afgegeven. Namelijk dat er niet alleen topvoetbal in Europa wordt gespeeld. En vooral die troef kan de FIFA na het WK heel goed gebruiken.

Wedstrijd om 3e en 4e plaats: Real Madrid-Necaxa; Finale: Vasco da Gama- Corinthians

Groep A: Vasco da Gama (Bra) - Necaxa (Mex) 2-1 (1-1).5. Aguinaga (0-1), 14. Odvan (1-1), 69. Romario (2-1). Vasco da Gama naar de finale.

Eindstand groep A:

1. Vasco da Gama.... 3-9 (7-2)
2. Necaxa .................3-4 (5-4)
3. Manchester United 3-4 (4-4)
4. South Melbourne ...3-0 (1-7).






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl