Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

donderdag
13 januari 2000
 

[Vacatures]
[I-Pay met SET]
[V & L informatica]
[Cybercard]

Beerput bij Atletico Madrid
gaat steeds verder open

Van onze correspondent - MADRID, donderdag

Het gerechtelijk onderzoek naar de handel en wandel van de familie Gil bij Atletico Madrid levert dagelijks nieuwe onthullingen op. Vader Jesus als voorzitter en zoon Miguel Angel Gil Marin als manager onthulden deze week tijdens de rechtszitting dat er op grote schaal zwart geld is gebruikt en er meer is betaald voor spelers dan hun marktwaarde rechtvaardigde.

Om een schuld van ƒ32 miljoen te vereffenen verkocht Jesul Gil vier totaal onbekende spelers voor dat bedrag aan z'n eigen club. Voor de Joegoslaaf Rade Bogdanovic, ex-NAC en afgetest bij Ajax, werd ƒ39 miljoen betaald. Volgens Gil Marin noodzakelijk om zich van andere toppers als Ajacied Dani en de Italiaan Nesta van Lazio Roma te verzekeren als hun contract afliep. De constructie verliep volgens Gil Marin via het Nederlandse bedrijf Van Doorn International Sport in Veenendaal. Het bedrijf treedt op als een onofficieel voetbalmakelaarskantoor, dat soms jaren van tevoren contracten afsluit voor spelers. Terwijl clubs via officiële FIFA-makelaars niet eerder dan een half jaar voor het einde van het contract met spelers mogen onderhandelen.

Dani, met Ajax op trainingskamp bivakkerend in Tunesië geeft geen commentaar. "Het gerucht dat ik ben gehoord door een Spaanse onderzoeksrechter is niet waar. Ik heb geen verklaring onder ede afgelegd." Op de vragen of hij na afloop van z'n contract bij Ajax in 2001 naar Atletico Madrid vertrekt en of hij een overeenkomst heeft met het Nederlandse bedrijf Van Doorn International Sport volgt: "Geen commentaar". De zaakwaarnemer van Dani, zijn landgenoot José Veiga, vertelde: "Dani heeft geen contract ondertekend bij Atletico Madrid."

Dieper wilde Veiga niet op de zaak ingaan. Het valt voor te stellen dat Veiga zelf namens Dani een deal heeft gesloten met het Veenendaalse bedrijf. Zij kan op haar beurt een overeenkomst hebben met Atletico Madrid en de komst van Dani garanderen per medio 2001 als de Portugees transfervrij is. Door het Bosman-arrest kan Dani overal heen zonder dat Ajax iets kan ondernemen. Betaalt Atletico Madrid daar al voor aan Van Doorn Internationaal Sport dan kan het dit geld namens Dani beheren. In feite wordt zo extra salaris gecreëerd alvorens de hij een stap in Madrid heeft gezet.

De interesse van Atletico Madrid voor Dani valt te verklaren na de schitterende goal in de kwartfinale van de Champions League in 1997. Ajax is op termijn de dupe van de mogelijke gang van zaken. De club raakt over anderhalf jaar een fantastische speler en publiekslieveling kwijt. De Portugees zal een verbeterd contract of tussentijds verlenging niet kunnen accepteren omdat hij via via zijn woord heeft gegeven aan Atletico Madrid. Verder zal hij nooit meewerken aan een tussentijds vertrek, waarmee Ajax een aanzienlijke transfersom had kunnen ontvangen.

Inmiddels heeft de Spaanse onderzoeksrechter Luis Manuel Ruby, die het dossier Atletico Madrid beheert, de geldstromen van de club naar Nederland en in bijzonder naar Van Doorn International Sport geblokkeerd.

De beerput Atletico Madrid stinkt meer en meer en waar het eindigt weet niemand. De nationale en internationale voetbalbonden zullen zich beraden en zeker buigen over bovenstaande constructie. Weliswaar wordt geen enkel reglement overtreden omdat Atletico Madrid Dani niet persoonlijk heeft benaderd of zelfs gecontracteerd langer dan een half jaar voor het einde van z'n contract bij Ajax. Maar met deze voorstelling van zaken zou het FIFA-reglement bewust worden omzeild met medeweten van club, speler en de zaakwaarnemer met een officiële FIFA-licentie.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl