Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

donderdag
13 januari 2000
 

[Vacatures]
[I-Pay met SET]
[Cybercard]
[V & L informatica]

Judo-arbiters omgekocht
bij Europa Cup

door Wim Neeskens - ALMELO, donderdag

De drie internationale scheidsrechters die de Europa Cup-finale judo voor clubteams in het Roemeense Ordea, begin november, hebben geleid, zijn omgekocht. De Duitser Stefan Bode, de Fransman Nalis en de Italiaan Churlya hebben tegenover de voorzitter van de scheidsrechterscommissie, de Spanjaard Barco, toegegeven ieder 3000 mark te hebben ontvangen van de organisatie, die onder voorzitterschap stond van de heer Vizer. De Roemeen Vizer is ook kandidaat om de Nederlander Frans Hogendijk als voorzitter van de Europese Judo Unie op te volgen. De zaak kwam bij de EJU terecht, die uiteindelijk de bekentenis los kreeg nadat steeds meer geruchten de kop op staken.

Het was velen al een doorn in het oog dat Vizer, zoals De Telegraaf in november al meldde, tal van topfunctionarissen op zijn kosten naar Roemenië had gelokt en de Roemeense ploeg Liberty louter uit buitenlandse judo-vedettes bestond. Liberty werd uiteindelijk ook Europees kampioen.

Top-judoka Dennis van de Geest meende: "We hadden direct onze bedenkingen, want in de eerste partij tot 60 kg werd een judoka uit de Oekraïne tegen de Roemeense ploeg wel erg opzichtig een oor aangenaaid. Later gebeurden er ook nog wel dingetjes die onze twijfel hadden, maar we dachten dat het door de ambiance kwam. Er was namelijk meer dan 5000 man zeer meelevend publiek, waardoor de Oekraïne geïmponeerd raakte en fouten maakte." Van de Geests team werd derde en had Liberty niet ontmoet, omdat het de eerste halve finale had verloren. Cor van de Geest, de coach, zegt dat hij helemaal niets van omkoping heeft gemerkt. "Maar ik heb mij wel geërgerd aan het ophemelen van die man, die ook nog eens voorzitter van de EJU wil worden. Dat mag natuurlijk nooit gebeuren."

Frans Hogendijk, die zijn termijn er in april op heeft zitten, weet van de ernstige beschuldigingen af. "We hebben een speciale commissie ingesteld die de zaak verder gaat onderzoeken. Neen, de scheidsrechters zijn nog niet geschorst. Daarvoor moeten we nog eerst meer getuigen horen."

Hogendijk, opnieuw kandidaat voor de EJU-post, zegt dat dit voorval weleens in zijn voordeel kan werken. "Maar er zijn ook nog andere tegenkandidaten voor het voorzitterschap. Maar voor de sport is dit natuurlijk een ramp, laten we daar duidelijk in zijn," aldus Hogendijk.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl