Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
[I-mail]
 

donderdag
13 januari 2000
 

[ABN AMRO]
[Klik hier!]
[vacatures]
[Siteshopper]
[BOL]
[Veilinghal]

Groei Randstad ondanks
krapte op arbeidsmarkt

  Van een onzer redacteuren - DIEMEN, donderdag

Ondanks de toenemende krapte op de arbeidsmarkt in Nederland en de Verenigde Staten realiseerde uitzendorganisatie Randstad voor het zesde achtereenvolgende jaar een recordwinst. Volgens voorlopige cijfers is de nettowinst gestegen met circa 34% van ƒ335,4 miljoen over 1998 naar ongeveer ƒ449 miljoen.

De omzet groeide met 31% naar ƒ12,2 miljard. De belangrijkste bijdrage aan deze omzetstijging kwam voort uit acquisities in het buitenland zoals Strategix in de VS. Dit uitzendbureau werd in 1998 overgenomen en telde het afgelopen jaar voor het eerst volledig mee in het resultaat. Ook overnames in Duitsland (Time Power) en Spanje stuwden het resultaat omhoog.

Daarnaast was er tevens sprake van autonome groei ondanks een lagere marktgroei in de voor Randstad belangrijkste werkgebieden. Ook op de thuismarkt, Nederland, was er sprake van groei. In nagenoeg alle markten kon volgens Randstad het marktaandeel worden vergroot.

De schoonmaak- en beveiligingsactiviteiten hebben zich in matig groeiende markten uitstekend ontwikkeld volgens Randstad, zowel naar omzet als resultaat.

Nieuwe structuur
Het afgelopen jaar investeerde de uitzendorganisatie veel tijd en geld in een nieuwe structuur waarbij het bedrijf werd opgesplitst in drie onderdelen die ieder gespecialiseerd zijn in een bepaald marktsegment. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen de markt voor hoogopgeleide uitzendkrachten, middenkader en de grootschalige uitzendmarkt.

Ook Randstad merkt dat het aanbod van uitzendkrachten kleiner wordt. "In verschillende markten, met name Nederland en de VS, is de krapte op de arbeidsmarkt goed merkbaar", aldus Randstad. Toch slaagde de uitzender er in goede mensen te vinden en te houden. In de VS profileert men zich als een werkgever die meer biedt dan alleen een goed salaris. In Nederland boort de uitzender de nog steeds grote arbeidsreserve aan. Met behulp van de in 1999 in werking getreden wet Flexibiliteit en Zekerheid worden werknemers langer aan Randstad gebonden.

Randstad verwacht voor dit jaar een verdere groei aangezien 'de groei van de markt die in de tweede helft van 1999 iets hoger was dan in de eerste helft van 1999, zich de laatste maanden lijkt te versnellen'. De definitieve cijfers van Randstad worden op 23 februari bekendgemaakt.

Derde plaats
Randstad is de derde uitzendonderneming in de wereld en marktleider in Nederland, België, Duitsland en het zuidoosten van de VS.

De groeicijfers van Randstad zijn in tegenspraak met de cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) eind vorig jaar bekend maakte. Volgens het CBS was de uitzendbranche niet langer een groeisector en stagneerde de omzet in het derde kwartaal van 1999.

De Algemene Bond van Uitzendorganiaties (ABU) pareerde deze constatering met door de stellen dat het CBS zich baseerde op verkeerde gegevens en geen compleet overzicht heeft op de detacheringsomzet. "De komende twee jaar blijft de omzet van het totale uitzendproduct gewoon groeien", aldus de ABU.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl