Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
[I-mail]
 

donderdag
13 januari 2000
 

[Siteshopper]
[BOL]
[ABN AMRO]
[Veilinghal]
[vacatures]
[Klik hier!]

Automatiseringsdochter GAK
verkocht aan PinkRoccade

Van een onzer verslaggevers - AMSTERDAM, donderdag

Het GAK, een van de uitvoeringsinstellingen op het gebied van de werknemersverzekeringen wao en ww, verkoopt haar automatiseringsdivisie aan het beurs genoteerde PinkRoccade. Met de opbrengst zal de commerciële GAK-poot worden versterkt. De transactie heeft direct te maken met de ingrijpende reorganisatie van de sociale zekerheid die het paarse kabinet voorstaat.

Daarbij zullen alle uitvoeringsinstellingen (uvi's) worden ondergebracht in een grote staatsuvi, het Uitvoeringsorgaan Werknemers Verzekeringen (UWV). IT-fonds PinkRoccade, voortgekomen uit het Rijkscomputer Centrum, hoopt met de acquisitie van de GAK-dochter ASZ (Automatisering Sociale Zekerheid) een belangrijke rol te spelen in het UWV, dat in de huidige plannen de automatiseringsactiviteiten grotendeels zal uitbesteden.

Nu behaalt ASZ 85 procent van haar omzet (circa ƒ300 miljoen) bij GAK Nederland, het publieke GAK-deel dat de ww en wao verzorgt en dat volgens plan zal opgaan in de staatsuvi. "We zijn de eerste jaren nog redelijk onmisbaar", aldus PinkRoccade-topman Henk Bosma gisteren in een toelichting. "En die tijd moeten we goed gebruiken om ook straks bij het UWV vooraan te zitten." ASZ is nu nog in handen van GAK Holding, waar alle commerciële GAK-activiteiten in zijn ondergebracht.

1000 extra werknemers
Het ASZ zal verder gaan als de werkmaatschappij Roccade Sociale Zekerheid, waarmee de totale omzet van PinkRoccade zal groeien naar ƒ1,5 miljard. Bosma benadrukte dat met de acquisitie ook duizend extra werknemers in huis worden gehaald. "Dat is een enorme asset gezien de huidige krapte op de arbeidsmarkt. Een niet te onderschatten punt."

Het exacte overnamebedrag (naar schatting meer dan ƒ400 miljoen) werd gisteren niet bekend gemaakt. Naast contanten krijgt GAK Holding het overgrote deel betaald in nieuw uit te geven aandelen PinkRoccade. Aangezien de operationele marge van de GAK-dochter nog iets hoger ligt dan die van het beursfonds, verwacht laatstgenoemde geen verwatering van de winst per aandeel. Wel zal het belang van de staat in PinkRoccade, nu nog 70 procent, sterk teruglopen. Bosma: "Maar dat is zowel de bedoeling van de overheid als van ons."

Hoogstwaarschijnlijk zal het GAK niet al te lang op haar PinkRoccade-belang blijven zitten, al liet Bosma doorschemeren dat er waarschijnlijk een lock-up van zes maanden wordt afgesproken. Gedurende die periode mogen de stukken niet worden verkocht. "En dan is het GAK zelf verstandig genoeg om het zo te verkopen dat het voldoende opbrengt, dus door niet in één keer het hele pakket op de markt te gooien."

Met de dit jaar af te ronden verkoop van ASZ wordt de commerciële GAK Holding, die niet in de staatsuvi opgaat (overblijvende omzet circa ƒ200 miljoen), meer dan gehalveerd. De opbrengst zal uiteindelijk worden geïnvesteerd in de uitbreiding van de resterende niet-publieke kernactiviteit: het voorkomen van arbeidsongeschiktheid, het reïntegreren van wao'ers en het aanbieden van allerlei soorten verzekeringen (zoals wao- en anw-gatverzekeringen).

"We doen nu precies wat we willen doen", aldus GAK-bestuursvoorzitter Bert de Jong. IT is geen kernactiviteit. Op verzekeringsgebied werkt GAK Holding overigens nauw samen met het conglomeraat Achmea (onder meer Zilveren Kruis en Centraal Beheer). Volgens De Jong wordt nog steeds gestudeerd op de mogelijkheden van "een intensieve samenwerking of fusie".

Beconcurreren
De 'aluingang' van GAK Holding had niet plaatsgevonden als de oorspronkelijke kabinetsplannen in stand waren gebleven. Daarin zouden de uitvoeringsinstellingen als geheel 'commercieel gaan' en elkaar gaan beconcurreren op het gebied van de uitvoering van werknemersverzekeringen.

Onder druk van de Tweede Kamer wordt nu alleen het reïntegratie- en preventiebeleid aan de vrije markt overgelaten. "Als de minister iets anders besloten had, dan had ik hier misschien niet gestaan", aldus PinkRoccade-topman Bosma gisteren op een gezamenlijke persconferentie in het hoofdstedelijke Krasnapolsky-hotel.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl