Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
[I-mail]
 

donderdag
13 januari 2000
 

[ABN AMRO]
[Klik hier!]
[vacatures]
[BOL]
[Siteshopper]
[Veilinghal]

Nog steeds veel frituurvet
verwerkt in Belgisch veevoer

Van onze correspondent - BRUSSEL, donderdag

In het Belgische veevoeder wordt nog steeds op grote schaal afgewerkt frituurvet verwerkt, terwijl dat sinds de dioxinecrisis bij onze zuiderburen is verboden. Volgens vertegenwoordigers van de Vlaamse vetsmelters gaat het om vet dat via Nederlandse handelaren illegaal opnieuw wordt ingevoerd.

De frituurvetten die bij containerparken worden ingeleverd en bij snackbars vandaan komen, zouden worden uitgevoerd naar Nederland. Daar worden ze vermengd met dierlijke vetten en vervolgens als puur dierlijk vet weer uitgevoerd naar België waar het in veevoer terecht komt, zo heeft een getuige voor de Belgische parlementaire dioxinecommissie verklaard. Een recent onderzoek van het Belgische ministerie van Landbouw bevestigt deze gang van zaken, zo meldde de Vlaamse krant De Morgen gisteren.

Het ministerie heeft de afgelopen maanden steekproeven bij veevoederbedrijven gedaan met een speciaal ontwikkelde methode om resten van frituurvet te ontdekken. Van de 44 geteste monsters bleken er liefst twaalf positief; een score van ruim 25%. Een nader onderzoek is inmiddels gestart.

Transformatorolie
Na het uitbreken van de dioxinecrisis in België vorig jaar, is het gebruik van frituurvet in veevoer stevig aan banden gelegd. Het vet mag alleen nog worden gebruikt als het rechtstreeks uit de voedingsmiddelenindustrie komt, bijvoorbeeld van een chipsfabriek. Vet bij een handelaar kopen mag niet meer. De Belgische regering verbood dat toen duidelijk werd dat de dioxinecrisis waarschijnlijk is ontstaan doordat er pcb-houdende transformatorolie terecht is gekomen in een vat met oud frituurvet. Om dat risico te vermijden, is afgewerkt vet van restaurants, containerparken en 'frietkotten' voortaan taboe.

Aanvankelijk werd ook de export van afgewerkt vet scherp in de gaten gehouden. Handelaren moesten een vergunning hebben om oud frituurvet uit de containerparken uit te voeren, terwijl er voor vet uit frietkotten ook nog eens een keuring moest worden verricht door het land van bestemming om vast te stellen dat er geen dioxine en pcb's in zitten.

In december vorig jaar besloot de Europese Commissie echter dat het vettransport weer vrij moest worden gegeven. De grondstoffeninspectie van het ministerie van Landbouw was bang dat er meteen volop fraude zou worden gepleegd en begon daarom met steekproeven.

Voor malafide vethandelaren is er extra veel geld aan het afgewerkte frituurvet te verdienen omdat ze het nu gratis kunnen krijgen, terwijl de frituur-uitbaters er voorheen geld voor kregen. Nu moeten frietbakkers geld toeleggen om van het vet af te raken. Het frietminnende België produceert doorgaans zo'n 2000 ton afgewerkte frituurolie per maand.

Witboek
Eurocommissaris Byrne presenteerde gisteren in Brussel zijn witboek voor voedselveiligheid, waarin ook regels zijn opgenomen voor de samenstelling van veevoer. In totaal kondigde Byrne tachtig nieuwe Europese regels aan, die het voedsel moeten beschermen van de oorsprong tot het op tafel staat.

Vanuit het Europees Parlement is echter teleurgesteld gereageerd op Byrnes plannen voor een Europese onafhankelijk bureau dat moet toezien op de voedselkwaliteit. In tegenstelling tot de Amerikaanse FDA krijgt dit bureau geen wetgevende bevoegdheden maar kan het alleen adviezen uitbrengen.

De CDA-fractie in het europarlement noemt het "zeer teleurstellend" dat het bureau niet wat meer tanden krijgt om crises zoals rond het Britse rundvlees en de Belgische dioxine-affaire te voorkomen. PvdA-europarlementariër Max van den Bergh is het echter eens met Byrne dat de politieke verantwoordelijkheid bij de Europese Commissie en het parlement moet blijven. Hij wil wel dat er haast wordt gemaakt met het verbeteren van de voedselveiligheid en het aanpakken van de 'veevoedermaffia'.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl