Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
[I-mail]
 

donderdag
13 januari 2000
 

[vacatures]
[BOL]
[Veilinghal]
[ABN AMRO]
[Klik hier!]
[Siteshopper]

Hoofdkantoor Elsevier
mogelijk naar Londen

  Van een onzer verslaggeefsters - AMSTERDAM, donderdag

De eind 1999 aangekondigde reorganisaties bij Britse uitgever Reed Elsevier zullen volgens FNV Kiem ernstige gevolgen hebben voor het hoofdkantoor in Amsterdam. De vakbond meent te weten dat het kantoor geheel verhuist naar Londen. De uitgever spreekt de berichten echter tegen.

In november heeft FNV Kiem een sociaal plan afgesloten over de sluiting van het hoofdkantoor, zo zegt vakbondsleider Luuk Brug. Op het kantoor werken circa 35 mensen. Van hen zouden er volgens hem ongeveer 10 naar Londen verhuizen en een aantal op natuurlijke wijze afvloeien. In Amsterdam blijven dan slechts contactpersonen zitten, terwijl alle belangrijke beleidsbeslissingen vanuit Londen genomen zullen gaan worden, aldus de vakbondsman.

Een woordvoerder van Reed Elsevier ontkent dat het Amsterdamse hoofdkantoor gesloten wordt. "We hebben geen sluiting aangekondigd, dus we blijven." Een aantal taken wordt verplaatst naar een andere locatie, en er vervallen taken. "Het gaat niet om veel mensen," zegt de woordvoerder. "Voor de mensen die niet herplaatst kunnen worden hebben we een sociaal plan opgesteld."

Harder imago
De vakbond zegt er "minder blij" mee te zijn dat de uitgever meer een Brits bedrijf wordt. Dit omdat Britse bedrijven het imago hebben harder te zijn en minder goed voor hun werknemers dan Nederlandse bedrijven.

De nieuwe topman Crispin Davis liet eind 1999 in de jaarlijkse 'trading update' weten te zullen zoeken naar mogelijkheden voor kostenreducties. Hij liet toen doorschemeren voor honderden miljoenen te willen bezuinigen. De hoofdkantoren zullen geen uitzondering zijn bij de reorganisaties, zo zei de woordvoerder gisteren.

FNV Kiem onderhandelt vandaag over een sociaal plan bij Elsevier Bedrijfsinformatie. Daar werken zo'n 1600 mensen. Later dit jaar zal ook onderhandeld gaan worden over Elsevier Science.

Davis liet eind 1999 ook weten dat Reed Elsevier zich meer gaat richten op alles wat met nieuwe media te maken heeft. Onder andere in de Verenigde Staten worden op het gebied van juridische publicaties een aantal nieuwe 'on-line' producten te lanceren.

Meer details over de reorganisaties zal de uitgever op 24 februari geven, wanneer de jaarcijfers gepubliceerd worden.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl