Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
[I-mail]
 

donderdag
13 januari 2000
 

[vacatures]
[Klik hier!]
[Veilinghal]
[BOL]
[ABN AMRO]
[Siteshopper]

Rentevrees drukt Damrak

AMSTERDAM, donderdag

Het Damrak lag er gisteren wat mismoedig bij. Rentevrees drukte de koersen van vooral de financiële waarden en zelfs de voortreffelijke cijfers van Randstad konden de animo niet oppeppen. De uitgevers lagen zwak, maar Kon. Olie steeg tegen de verdrukking in. Uitschieter in positieve zin was daarnaast UPC. Per saldo moest de AEX-index echter 10,54 punten terug naar 638,40.

De beurs is nu wel erg volatiel, vinden ook de handelaren op de vloer. Maar op de achtergrond speelt het renteplaatje een grote rol. Niet alleen in de VS loopt de lange rente op, ook hier is dat het geval en gisteren steeg het gemiddeld rendement op staatsleningen dan ook acht basispunten naar 5,46%. In Duitsland stelt IG Metall onverwacht hoge looneisen en dat zal daar ongetwijfeld een periode van onrust geven en ook dat drijft in het algemeen de rente op. Daar stond wel tegenover dat de cijfers van de industriële productie in Duitsland fors tegenvielen. Vandaag zal de Amerikaanse FED-voorzitter Alan Greenspan een redevoering houden over technologiefondsen en dat was voor veel beleggers gisteren reden maar vast de winst te verzilveren.

Het wachten was 's morgens op de cijfers Randstad en die waren goed maar vielen toch tegen. De winst over 1998 kwam maar liefst 34% hoger uit maar analisten hadden hun verwachtingen opgeschroefd naar 37% zodat het cijfer toch nog teleurstelde. De koers knalde aanvankelijk omlaag van EUR49,30 naar EUR41,90, een teruggang dus van ruim 15%. Maar daarna trad een herstel op zodat Randstad de vloer verliet op EUR47, wat toch nog een verlies van 2,30 betekende ofwel een kleine 5%. "De cijfers zijn prima en de vooruitzichten zien er ook redelijk uit", aldus een handelaar. "We spreken toch over een enorm fonds dat internationaal werkt en voor de zesde keer achtereen een recordwinst boekt."

Beurslieveling KPN moest dit keer gevoelig terug, namelijk EUR4,15 naar EUR83,05. Maar ASML, die dinsdag in de VS fors lager noteerde, kon gisteren goed stand houden en sloot slechts EUR1,50 lager op EUR105,50. Philips lag 's morgens onder druk maar in de middag trad een herstel op zodat het verlies beperkt bleef tot een eurostuiver op EUR138,95. ING Barings heeft een beschouwing aan onze elektronicareus gewijd en ziet de koers op niet al te lange termijn doorstijgen naar 175 euro.

Banken leveren in
De banken lijden onder de renteperikelen. ABN Amro leverde gisteren EUR0,56 in op EUR22,09 ondanks het bericht dat de bank allianties wil met andere banken in Europa om de kosten van de 'back office' te verlagen. Aegon kreeg een tik van EUR3,25 op EUR84,60 en ING leverde EUR1,81 in op EUR56,29. Fortis wist de schade te beperken tot EUR0,59 op EUR32,11.

De uitgevers waren uit de gratie, waarschijnlijk in navolging van de VS waar de koers van TimeWarner flink de laatste dagen gedaald is na eerst opgelopen te zijn. De Telegraaf, die een winstwaarschuwing voor dit jaar gaf, moest terug van EUR29 naar EUR24,45 en daarmee was een groot deel van de winst van de afgelopen dagen weer weg. Elsevier kreeg te maken met winstnemingen en de koers zakte EUR0,70 ofwel bijna 5,5% naar EUR12,27. De kantoren van Reed Elsevier in New York, Londen en Amsterdam worden gereorganiseerd. Een gerucht dat het hoofdkantoor in Amsterdam zou worden gesloten werd door Elsevier krachtig ontkend. "Het zou wel een mooie haussefactor zijn, zo'n drastische ingreep in de kosten", aldus een cynische handelaar. Wolters Kluwer verloor EUR1,28 op EUR37,11.

UPC was een mooie uitschieter naar boven. Het alsmaar overnemende kabelbedrijf prikkelt de fantasie van de belegger heftig al wordt het verlies steeds groter. Maar nu is UPC weer in de markt voor de overname van het Vlaamse kabelbedrijf Telenet. De Standaard meldde dat UPC daar $3,8 miljard voor zou willen betalen.

De onderhandelingen over de overname van nutsbedrijf Eneco (overnamesom naar verluidt ƒ2 miljard) zijn gaande. Maar om aan geld te komen zou UPC overwegen een deel van haar internetprovider Chello op de markt te gooien. De koers stoof dan ook omhoog van EUR117 naar EUR125,50.

Endemol ging EUR0,80 omlaag naar EUR58 maar handelaren toonden zich toch tevreden over het feit dat het concern in Portugal is doorgebroken met een variatie op Big Brother. Blijdenstein-Willink vloog omhoog van EUR5,50 naar EUR7,60, een stijging van 38%. Wat daarvan de reden was wist op de vloer niemand te zeggen. Maar ook Free Recordshop lag goed, evenals Magnus Holding, Seagull en weer NBM-Amstelland.

Peter van der Tuin






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl