Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
[Consumerdesk]
 

donderdag
13 januari 2000
 

[El Cheapo]
[BOL]
[Veilinghal]
[Siteshopper]

Alleen Spaanse justitie kan
Pinochet nog dwarsbomen

Van onze correspondent - LONDEN, donderdag

De mensenrechtenorganisatie Amnesty International vindt dat het Britse rapport over de gezondheidstoestand van de Chileense oud-dictator Augusto Pinochet (84) moet worden getoetst door de Spaanse justitie, voor Londen definitief besluit de generaal niet aan Spanje te zullen uitleveren.

Maar de Britse minister Jack Straw (Binnenlandse Zaken), die dinsdagavond laat bekendmaakte dat Pinochet te ziek is voor verdere rechtsvervolging, zei gisteren in het Lagerhuis dat het onafhankelijke medisch onderzoek geheim blijft.

Het is evenwel praktisch hopeloos een kundig medisch rapport aan te vechten dat ook nog geheim is. De Spaanse onderzoeksrechter Garzón, die 16 maanden geleden het uitleveringsbevel tegen Pinochet uitvaardigde, kan protest aantekenen en wellicht Straws plannen vertragen, maar alleen een snel en zichtbaar herstel van Pinochet biedt Garzón nog kans op een proces in Spanje. En juist een spoedig herstel zit er volgens de Britse medische rapportage niet in.

Garzón, die niet persoonlijk reageerde, heeft de advocaten van Pinochet en de slachtoffers van de dictatuur 24 uur de tijd gegeven om nader op het besluit van minister Straw te reageren. Onduidelijk is nog of de rechter beroep zal aantekenen tegen het definitieve besluit van Straw om de uitlevering aan Spanje te weigeren. Naast Spanje dienden ook België, Frankrijk en Zwitserland een uitleveringsverzoek in Londen in.

Straw liet in het parlement doorschemeren dat de hoogbejaarde generaal fysiek en mentaal niet in staat is om voor de rechter te verschijnen. Pinochet lijdt aan een virusinfectie, suikerziekte en hartklachten en heeft volgens krantenberichten onlangs twee lichte beroertes gehad.

De Chileense regering heeft altijd op het standpunt gestaan dat andere landen zich niet met het bloedige Chileense verleden moeten bemoeien. Gisteren suggereerde de huidige president Eduardo Frei echter dat Pinochet bij terugkeer naar eigen land mogelijk toch berecht zal worden. Mensenrechtenorganisaties nemen deze bewering met een korrel zout, temeer daar komende zondag de beslissende ronde in nieuwe presidentsverkiezingen wordt gehouden.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl