Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
[Consumerdesk]
 

donderdag
13 januari 2000
 

[Siteshopper]
[Veilinghal]
[BOL]
[El Cheapo]

Executie Öcalan lijkt van de baan

Van onze correspondent - ROME, donderdag

Het doodvonnis van de Koerdenleider Abdullah Öcalan zal voorlopig niet worden voltrokken. De Turkse regering-Ecevit besloot gisteravond na een uiterst lange en moeizame vergadering tot uitstel van de executie, en voldeed daarmee aan het verzoek van het Europese Hof voor de Mensenrechten te Straatsburg te wachten tot het Hof een uitspraak zal hebben gedaan.

De treemrechtse Partij van Nationale Actie (MHP of 'Grijze Wolven'), de op een na grootste regeringspartij die heeft aangedrongen op voltrekking van het vonnis, stemde er uiteindelijk mee in te wachten. Premier Bulent Ecevit waarschuwde dat de ophanging alsnog spoedig uitgevoerd kan worden als Öcalans guerrillabeweging PKK misbruik maakt van het uitstel van executie.

Het is een belangrijke zege voor de socialistische premier Ecevit, die persoonlijk tegenstander is van de doodstraf van Öcalan. Ecevit wilde al direct het verzoek van het Europese Hof van Straatsburg aanvaarden, om in de tijd dat het uitstel met zich meebrengt (rond de anderhalf jaar) de doodstraf af te schaffen. Ecevit wil daarmee aansluiting bij de Europese Unie, waar Turkije sinds kort kandidaat van is geworden, bewerkstelligen.

Zowel de Europese Unie als de 41 lidstaten tellende Raad van Europa heeft Turkije in duidelijke taal te verstaan gegeven, dat ophanging van Öcalan niet geaccepteerd zal worden.

De PKK-leider werd in juni 1999 ter dood veroordeeld wegens verraad van de Turkse staat en het leiden van gewapend verzet voor Koerdische zelfbeschikking. In die strijd zouden in vijftien jaar zeker 30.000 guerrillastrijders, soldaten en burgers zijn omgekomen.

Gespeculeerd werd dat de coalitie waar Ecevits socialisten en de Partij van Nationale Actie deel van uitmaken, uit elkaar zou vallen als de nationalisten vast zouden blijven houden aan ophanging van Öcalan. De nationalistische achterban van de 'Grijze Wolven' drong er op aan dat de partij de executievraag direct zou voorleggen aan het parlement, dat de voltrekking van het vonnis samen met president Suleyman Demirel moet goedkeuren.

Premier Ecevit werd tijdens de moeizame onderhandelingen met de MHP gesteund door ex-premier Mesut Yilmaz van de centrum-rechtse coalitiepartij ANAP, de zogenoemde Moederlandpartij.

Aansluiting

De kans dat Öcalan nu nog de doodstraf krijgt, is nu praktisch uitgesloten. Daardoor krijgt Turkije een veel betere aansluiting bij de overige landen van de Europese Unie, die altijd tegen de doodstraf van Öcalan zijn geweest.

Ook wordt daardoor de kans op een hervatting van de strijd van de Koerdische terroristische organisatie PKK in Zuidoost-Turkije veel minder groot. De PKK had al aangekondigd bij de voltrekking van de doodstraf van Öcalan de strijd te hervatten.

Nadat de op het Turkse eiland Imrali gevangen Abdullah Öcalan verschillende keren een oproep heeft gedaan voor de vrede en de PKK-strijders heeft opgeroepen om de wapens neer te leggen, is de strijd in het Koerdische gebied veel minder heftig geworden.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl