Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
[Consumerdesk]
 

donderdag
13 januari 2000
 

[El Cheapo]
[Veilinghal]
[BOL]
[Siteshopper]

Moordpartij verhoogt
spanning in Macedonië

Van onze correspondent - BOEDAPEST, donderdag

De gespannen verhouding tussen etnische Albanezen en Macedoniërs is verder onder druk komen te staan na de moord op drie Macedonische agenten in een voornamelijk door Albanezen bewoond dorp.

Het drama deed zich voor in Aracinovo op enkele kilometers ten oosten van de Macedonische hoofdstad Skopje. De agenten hielden er een controle op gestolen auto's en werden vanuit een rijdende auto onder vuur genomen. Drie politiemannen werden ter plekke gedood, een vierde kon zich in veiligheid brengen.

De plaats Aracinovo, die bekend staat als smokkelbolwerk tussen Macedonië en Kosovo, werd direct afgegrendeld. De politie is een massale zoekactie naar de daders begonnen.

De verhouding tussen de grote Albanese minderheid (een vierde) en de Macedoniërs is sinds het conflict in Kosovo alleen maar toegenomen. De etnische Albanezen verwijten Skopje gevoelloos op te treden tegen de vluchtelingen uit Kosovo. De Macedoniërs zijn bang dat de Albanezen in Macedonië net als die in Kosovo zelfbeschikkingsrecht willen.

Tijdens recente verkiezingen wonnen de gematigde krachten het vooral dankzij de steun van de etnische Albanezen. Volgens de meer nationalistische oppositie is echter op grote schaal met de stemmen gesjoemeld in de delen van Macedonië waar veel Albanezen wonen.

Volgens een VN-woordvoerder in Skopje is inmiddels ook de grensovergang Tetovo van Macedonië naar Kosovo gesloten. Of dat te maken heeft met de dodelijke schietpartij was onduidelijk.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl