Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
[Consumerdesk]
 

donderdag
13 januari 2000
 

[BOL]
[Siteshopper]
[El Cheapo]
[Veilinghal]

CDU-affaire breidt zich verder uit

Van onze correspondent - BERLIJN, donderdag

Het zich snel uitbreidende geldschandaal in de CDU heeft gisteren de Duitse deelstaten Sleeswijk-Holstein en Mecklenburg-Vorpommern in grote verlegenheid gebracht.

De christen-democraten zagen zich genoodzaakt berichten uit lokale dagbladen te bevestigen, dat geld van de geheime rekeningen van oud-bondskanselier Helmut Kohl ook naar deze meest noordelijke partijafdelingen is gevloeid. Vooral in Sleeswijk-Holstein zit de CDU ernstig met deze ontwikkeling in de maag, omdat er eind februari deelstaatverkiezingen zijn.

Binnen en buiten de CDU wordt volop gespeculeerd over een voortijdig vertrek van partijvoorzitter Wolfgang Schäuble, die eerder deze week opbiechtte ook geld te hebben aangenomen. Vermoed wordt dat een wisseling van de CDU-top op de partijdag in april zijn beslag zal krijgen. Schäuble gaf gisteravond echter te kennen zich herkiesbaar te willen stellen.

Als grootste kanshebber om Schäuble op te volgen, geldt Kurt Biedenkopf, de populaire minister-president van de deelstaat Saksen. Ook zou Volker Rühe, oud-minister van Defensie onder Kohl en lijsttrekker in Sleeswijk-Holstein, kandidaat zijn.

Bondskanselier Gerhard Schröder (SPD) betoogde gisteren dat de daden van Kohl en Schäuble "geen afbreuk doen aan de republiek, maar aan de geloofwaardigheid van henzelf".






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl