Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
[Consumerdesk]
 

donderdag
13 januari 2000
 

[BOL]
[Veilinghal]
[El Cheapo]
[Siteshopper]

Boete voor Auschwitzkruis

Van onze correspondent - BOEDAPEST, donderdag

De radicale Poolse priester Kazimierz Swinton die zijn volgelingen meer dan 300 kruisen liet plaatsen vlak bij het voormalige concentratiekamp Auschwitz, is gisteren veroordeeld tot een boete van ruim 200 gulden en een voorwaardelijke vrijheidsstraf van zes maanden.

Swinton was niet onder de indruk van het vonnis. De priester beschuldigde de rechtbank ervan "onder de invloed van de joodse vrijmetselaars te staan."

Swinton stond het afgelopen voorjaar centraal in een conflict tussen joodse belangenorganisaties en de katholieke kerk. De joodse instellingen eisten de verwijdering van een enorm kruis pal bij Auschwitz, omdat symbolen van een andere godsdienst in de onmiddellijke nabijheid de joden verhinderen te bidden.

Voor Swinton was het kruis echter heilig omdat het was opgesteld voor een bezoek van de paus in 1979. Om de verwijdering van het 'pauskruis' te voorkomen organiseerde hij "een zee van kruisen" rond Auschwitz.

De priester negeerde daarmee de druk van de Poolse regering en de katholieke kerk die een betere verhouding met de joden nastreefden. In mei werden alle 300 kruizen verwijderd. Het grote symbool bleef echter overeind staan.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl