Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

donderdag
13 januari 2000
 

[CMG]
[ABN AMRO startplanner]
[BOL]
[Netaspect]
[KPN Digitale Certificaten]

Ruim 200.000
reizigers dupe
GVB-staking

Van een onzer verslaggevers

AMSTERDAM, donderdag

De ruim 200.000 reizigers die op werkdagen voor negen uur 's ochtends gebruik maken van het Amsterdamse Gemeentevervoerbedrijf (GVB) stonden gistermorgen in de kou. Bus, tram en metro reden niet uit voor half negen, de veerdienst over het IJ bleef tot dat tijdstip aan de kant liggen.

Het vervoer werd getroffen door een zogenaamde werkonderbreking, uitgeroepen door de ambtenarenvakbond AbvaKabo. De actie was bedoeld als protest tegen het voornemen het GVB te verzelfstandigen tot een NV. De gemeenteraad zou daar gistermiddag over beslissen, maar dit werd uitgesteld tot 26 januari. De staking ging desondanks door.

Het duurde nog tot ver na half negen voordat het openbaar vervoer weer op gang kwam. Pas om tien over negen kwam de eerste tram aan op het plein voor het Centraal Station. Honderden mensen verdrongen zich op de halteplaatsen om in bussen en trams te komen. De indruk bestaat dat veel mensen later dan gebruikelijk naar werk of school zijn vertrokken. Vele duizenden anderen moesten te voet door de bittere kou.

Om fietsers en voetgangers in de gelegenheid te stellen het IJ over te steken, was de westbuis van de IJ-tunnel afgesloten voor autoverkeer. Shell huurde een rondvaartboot om het personeel bij het CS op te halen.

De directie van het GVB denkt dat de kosten van de actie in de tonnen lopen. Ook het imago van het veelgeplaagde bedrijf heeft door de staking weer een deuk gekregen. Andere diensten van het GVB, zoals Stadsmobiel en de succesvolle Flevo Ferries, vielen buiten de werkonderbreking. Ook de streekbussen van Connexxion reden gewoon binnen de stadsgrenzen.

Een groep actievoerders van de AbvaKabo heeft gisteren een petitie tegen het GVB als NV overhandigd aan wethouder Ter Horst. Zij noemde de staking opnieuw voorbarig. Eigenlijk zou de gemeenteraad een besluit over de verzelfstandiging van het bedrijf nemen. Op verzoek van de SP is dat onderwerp van de agenda gehaald. De raadsleden hadden de stukken te laat ontvangen. Als op de nieuwe vergaderdatum, 26 januari, opnieuw acties dreigen, stapt de gemeente Amsterdam naar de rechter in een poging deze te laten verbieden.

Reizigers wachten in Amsterdam op de trams en bussen. Werknemers van het GVB staakten tot half negen 's ochtends. Ze zijn het niet eens met de plannen tot het verzelfstandigen van het Amsterdamse gemeentevervoerbedrijf. FOTO: HANS PETERS

 






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl