Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

donderdag
13 januari 2000
 

[Netaspect]
[BOL]
[CMG]
[KPN Digitale Certificaten]
[ABN AMRO startplanner]

Pleegouders willen vrouw
van 22 adopteren

door Fred Soeteman

AMSTERDAM, donderdag

De 22-jarige jonge vrouw M. wil dat haar pleegouders in Nieuw-Vennep alsnog toestemming krijgen om haar, als meerderjarige, te adopteren.

Wettelijk moet een kind jonger zijn dan 18 jaar om voor adoptie in aanmerking te komen. De Alkmaarse advocaat mr. Miel Koomen vindt echter dat het hof in dit speciale geval de wet "een beetje moet oprekken."

Met pleegouders, pleegzusje èn haar biologische - gescheiden- vader is M. gisteren voor hoger beroep opnieuw naar de rechter gestapt. De rechtbank in Haarlem heeft haar verzoek in eerste instantie op 30 maart vorig jaar afgewezen, met het argument dat adoptie nu eenmaal een maatregel van kinderbescherming is - en zij is geen kind meer.

M. is van haar derde tot haar zeventiende jaar bij haar pleegouders in huis geweest. Toen zij twintig was is zij op eigen benen gaan staan, maar er is nog steeds een stevige band. Een pleegzusje in hetzelfde gezin werd wèl tijdig geadopteerd. De vrouw voelt zich nu "emotioneel achtergesteld". Advocaat mr. Koomen: "Het gaat vooral om de rituele handeling, dat dit meisje eindelijk ook formeel de identiteit krijgt, die het gevoelsmatig altijd al heeft gehad."

Mr. Koomen stelde gisteren: "Adoptie is veel méér dan een kinderbeschermings- maatregel. Kinderbescherming, zoals onder toezichtstelling (ots), eindigt bij meerderjarigheid. Adoptie geldt levenslang. Zeker als ouder kom je er immers niet meer onderuit. En als kind moet je voor herroeping wachten tot twee jaar na je meerderjarigheid." Volgens hem is het de eerste keer dat wordt gevraagd om adoptie van een meerderjarige.

Adoptie was voor Koomens cliënte niet eerder mogelijk, omdat vóór 1998 was vereist dat een adoptie-ouder al het "gezag" had over het kind. In dit geval berustte het gezag echter sinds haar derde jaar bij een voogdij-instelling. Bovendien was in een eerder stadium te verwachten dat adoptie zou afstuiten op verzet van de biologische vader. "Zo is zij net tussen wal en schip gevallen," vindt de advocaat.

De natuurlijke vader is het nu volledig eens met de wens van zijn dochter. Het pleegzusje onderstreepte bij het hof haar verlangen met de vraag: "Waarom willen mensen trouwen ? " Haar antwoord: "Om hun liefde te bevestigen." Zo ligt het volgens haar bij dit adoptieverzoek ook.

Het gerechtshof doet uitspraak op 17 februari. Het toonde zich gisteren nogal welwillend, vindt mr. Koomen.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl