Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

donderdag
13 januari 2000
 

[BOL]
[CMG]
[ABN AMRO startplanner]
[Netaspect]
[KPN Digitale Certificaten]

Streep door lege-
flessen-toerisme

door Mirjam Brinks

LEIDSCHENDAM, donderdag

Het statiegeld voor flessen fris wordt fors verlaagd. Betaalt een consument nu nog één gulden aan statiegeld op frisdrank, vanaf 1 januari 2002 wordt dat twintig eurocent, oftewel twee kwartjes.

Deze halvering van het inleverbedrag moet het statiegeldtoerisme drastisch verminderen. Goedkope flessen frisdrank en bier worden nu massaal in het buitenland gekocht, waar het statiegeld veel lager is, en vervolgens in ons land verzilverd.

Vooral in de grensgebieden gebeurt het vaak dat mensen met een kofferbak vol lege flessen cola, spa en andere dranken naar de supermarkt komen. "Door het retourbedrag in Nederland gelijk te trekken met de rest van Europa kunnen we dit voorkomen", zegt R. Roorda van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL).

De branche-organisatie hoopt daarnaast met de fabrikanten overeen te komen dat er vanaf dezelfde datum een vast statiegeldbedrag per krat wordt berekend. "Of de klant nu een krat bier of een krat fris koopt, in beide gevallen krijgt hij dan bij inlevering exact hetzelfde bedrag terug. Roorda: "Waarschijnlijk wordt dat binnenkort vastgesteld op 5 euro, dus ongeveer 11 gulden."

Bier duurder

Dit betekent dan wel dat bier duurder wordt. Nu betaalt iemand 8 gulden 60 aan statiegeld, straks wordt dat maar liefst 2 gulden 40 meer.

"Daar zijn wij het vanzelfsprekend absoluut niet mee eens", laat D. Jonker Roelants, directeur van het Centraal Brouwerij Kantoor (CBK) weten. Volgens hem zijn de onderhandelingen dan ook nog volop bezig. "Wij hopen er wel zo snel mogelijk uit te komen, maar het kan natuurlijk niet zo zijn dat het bier plotseling duurder moet worden. Dat kost de brouwers handen vol geld."

Jonker Roelants voelt er meer voor om het retourbedrag voor frisdrank nog verder te verlagen zodat het gelijk met bier komt te liggen. Hij geeft toe dat dit alternatief voor de frisdrankindustrie niet zo gunstig is.

Volgens het CBL is het nieuwe statiegeldsysteem, dat voor geheel Europa moet gaan gelden, handig voor zowel de supermarkten als voor de consument. "De inname en de verwerking van de flesjes en kratten wordt een stuk eenvoudiger als er standaard retourbedragen gelden", meent Roorda.

Nederlandse supermarkten verkopen ieder jaar 900 miljoen flessen frisdrank en mineraalwater en 140 miljoen kratten bier. Uit onderzoek blijkt dat Nederlanders zeer trouw zijn in het terugbrengen van lege statiegeldflessen.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl