Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

donderdag
13 januari 2000
 

[CMG]
[BOL]
[ABN AMRO startplanner]
[KPN Digitale Certificaten]
[Netaspect]

Massale uittocht
kunstbezit dreigt

door Thea Detiger

DEN HAAG, donderdag

De Nederlandse kunstwereld vreest een grote vlucht van het nationale kunstbezit. Zij zal zich met hand en tand verzetten tegen de plannen van staatssecretaris Vermeend (Financiën).

De staatssecretaris wil de mogelijkheid hebben om vanaf 2001 kunstbezit met 1,2 procent per jaar te belasten.

Verzieken

Niet alleen de particuliere verzamelaars en de kunsthandel zijn woedend over het belastingvoorstel, ook de Nederlandse Museumvereniging en grote sponsors als de Vereniging Rembrandt.

Zij vrezen dat een dergelijke maatregel ons hele kunstklimaat zal verzieken. Afgezien van een stagnatie in de aankoop van kunst, verwacht men dat verzamelaars hun collecties gaan verbergen of in het buitenland onderbrengen. Dat betekent: een vlucht van het nationaal kunstbezit èn geen bruiklenen en schenkingen meer voor de musea.

De vermogensrendementsheffing, zoals de belasting officieel heet, staat volgens de belanghebbenden haaks op het stimuleringsbeleid dat de regering al jarenlang voert door de aankoop van hedendaagse kunst te subsidiëren.

Kunst is al sinds 1892 vrijgesteld van vermogens- en inkomstenbelasting. Ook de Commissie Cultuur en Belastingen (ingesteld door Vermeend en Van der Ploeg) adviseerde in november om geen belasting op kunst te heffen.

Vragen

Maandag bespreekt de vaste kamercommissie van financiën het plan en 25, 26 en 27 januari volgt de behandeling in de Tweede Kamer. Inmiddels hebben op aandringen van de Stichting NedArt, waaronder alle kunsthandelaren, de grote kunstbeurzen en de veilinghuizen van Nederland vallen, de kamerleden Reitsma (CDA) en De Vries (VVD) vragen gesteld aan de staatssecretaris.

Volgens Vermeend valt het allemaal in de praktijk wel mee omdat de heffing alleen geldt voor kunstvoorwerpen die hoofdzakelijk als belegging dienen.

Maar hij zei tevens dat een antiek eetkamerstel vaak niet alleen dient om op te zitten maar ook als appeltje voor de dorst. Wie een schilderij erft en dat niet direct van de hand doet, kan daarmee volgens hem ook de intentie hebben dat uit beleggingsoogmerk te doen.

Land uit

"Ik heb diverse grote verzamelaars gesproken die bij zo'n regeling meteen ons land zullen verlaten", zegt Mesdag-verzamelaar ir. Johan Poort, die zijn collectie regelmatig in musea exposeert en enkele weken geleden nog één van zijn belangrijkste schilderijen aan het Van Goghmuseum schonk.

"Collectioneurs die blijven zullen minder bereid zijn hun verzameling aan te vullen en te verbeteren. Het is een ontmoedigingsbeleid dat een gevaar vormt voor de Nederlandse kunst.

Verzamelaars investeren vaak veel geld en tijd in hun collectie en zijn daarnaast meestal ook nog bereid iets af te staan in het nationaal belang. De overheid zou hen moeten koesteren in plaats van straffen. Via de successierechten ontvangt ze al genoeg uit kunstverzamelingen."

Frankrijk

Frits Duparc, directeur van het Haagse Mauritshuis vreest grote gevolgen voor de musea en het wetenschappelijk onderzoek. "Verzamelaars zullen minder bereid zijn hun kunst aan de staat te schenken en gaan hun kunstwerken verborgen houden.

Dat effect zie je ook in Frankrijk. Er is veel kunstbezit onder particulieren maar niemand weet waar het zit. Ik ben verbijsterd over het plan omdat het op macro-niveau vrijwel niets oplevert en op micro-niveau veel verlies geeft.

Het past ook helemaal niet in het positieve schenkingsbeleid dat Zalm en Vermeend twee jaar geleden hebben ingevoerd. Dat beleid maakt het mogelijk een schenking van een duur kunstvoorwerp aan de staat over een aantal jaren uit te smeren als aftrekpost of als betaling in natura van de successierechten." • Dit schilderij, 'Les Brisants de la Mer du Nord' (1870) van H.W. Mesdag gaf verzamelaar ir. Johan Poort vorige maand aan het Van Goghmuseum. Dergelijke genereuze schenkingen zijn straks misschien verleden tijd.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl