Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

donderdag
13 januari 2000
 

[BOL]
[ABN AMRO startplanner]
[KPN Digitale Certificaten]
[CMG]
[Netaspect]

Griepgolf zorgt voor
personeelsproblemen

door Lieke Jongbloed

DEN HAAG, donderdag

Bedrijven en scholen hebben de grootste moeite om de boel nog draaiende te houden nu de griepepidemie zich als een olievlek over het land verspreidt. Apothekers hebben het drukker dan ooit door het virus, dat de naam Sidney met zich meedraagt.

Volgens B. Vincken van de Amsterdamse apotheek Molenwijk is het momenteel echt een gekkenhuis. "Met name pijnstillers, hoestdrank en neusdruppels zijn niet aan te slepen. Van deze producten verkopen we vier keer zoveel als normaal. Dit is echt een van de opvallendste griepepidemieën, want dit is echt in geen jaren meer voorgekomen", vertelt Vincken. Volgens de Amsterdamse apotheker zijn hele gezinnen geveld door de griep waarvan de symptomen bestaan uit hoge koorts, keelpijn en maagproblemen.

In bed liggen en goed uitzieken is volgens de apotheker veelal het enige dat echt helpt. En hieraan blijken veel mensen gehoor te geven. Bij de Nederlandse bedrijven en op scholen staat de telefoon dan ook iedere ochtend roodgloeiend omdat werknemers en scholieren zich massaal ziek melden.

Bij de landelijk opererende Holland Beton Groep (HBG) zijn tientallen medewerkers geveld door de griep. "We hebben twee keer zoveel ziekmeldingen als normaal. In een bedrijf met 6000 medewerkers slaat zo'n griep natuurlijk snel toe. Overigens is het niet zo dat we echt bouwprojecten stil hebben moeten leggen omdat we niet genoeg personeel hebben. Maar lastig is het wel", aldus een woordvoerster.

Heftig virus

Bij bloemenkiosk Au Petit Pont in de Haagse binnenstad had het virus zelfs zo toegeslagen dat de deuren van de kiosk op de Mauritskade tien dagen dicht zijn geweest. Beide broers Grandadam waren zo ziek dat werken er echt niet in zat. Ander personeel was ook niet voorhanden. "Het is heel vervelend voor de klanten als je dicht moet door de griep. Maar het virus is zo heftig dat je gewoon niet meer op je benen kunt staan. Je krijgt geen hap door je keel en werkelijk waar, alles doet gigantisch pijn. We zijn nu maar weer open gegaan maar echt honderd procent beter zijn we nog niet", aldus Ger Grandadam.

Ook bij vliegtuigmaatschappij Transavia moeten alle zeilen worden bijgezet om de geplande vluchten nog te kunnen uitvoeren. "We hebben een flink aantal ziekmeldingen, met name onder het cabinepersoneel. Je merkt duidelijk dat er een epidemie is maar met passen en meten kunnen we het tot nu toe nog wel aan", aldus woordvoerster B. Midavaine.

Ook kinderdagverblijven in ons land merken veel van het Sidney-virus. "Januari is sowieso al een maand met veel zieke kindertjes. Ook nu is dat zeker het geval, maar wat vooral vervelend is, is het feit dat ook veel leidsters zich ziek moeten melden. Iedere dag hebben we op een van de vestigingen door de griepgolf wel een probleem. We gaan ervan uit dat het virus in februari wel is verdwenen", aldus adjunct-directeur H. de Jong van de vijf crèches van Teddy Bear in Den Haag.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl