dinsdag
11 januari 2000

Ergerlijk

De rechtbank in Amsterdam heeft een schadevergoeding toegekend aan alle 270 demonstranten die tijdens de Eurotop van 1997 in Amsterdam zijn gearresteerd omdat ze moedwillig voor een grote chaos zorgden in de binnenstad.

Volgens de rechter was indertijd hun aanhouding onrechtmatig, omdat die was gebaseerd op verdenking van deelname aan een criminele organisatie. Dat zou een onjuiste toepassing zijn geweest van het betreffende wetsartikel.

Daarom moet de Staat nu zo'n ƒ700.000 betalen aan de herrieschoppers van toen.

Een ergerlijke gang van zaken.

Natuurlijk is ieders rechtszekerheid een groot goed, en natuurlijk dient de strafrechter de wettelijke bepalingen correct te interpreteren en toe te passen.

Dat de arrestaties en het vasthouden van honderden raddraaiers om de genoemde reden juridisch niet door de beugel hebben gekund, zal wel waar zijn.

Maar toch is het voor de normale, ordelievende burger zeer moeilijk te accepteren dat de opstand tegen de overheid indertijd en het internationaal te grabbel gooien van de naam van Amsterdam als een prettige stad, nu ook nog met flinke bedragen worden beloond.

Zoiets mag nooit meer voorkomen. De wetgever dient ervoor te zorgen dat raddraaiers ferm kunnen worden aangepakt en daarmee basta.


Het dagblad De Telegraaf geeft onpartijdig nieuws, zonder gebonden te zijn aan enige staatkundige partij, kerkelijke richting of belangen- gemeenschap, uitsluitend in dienst van 's lands belang.

Artikel 3 der Statuten

Extraatje

Aan de vooravond van de parlementaire behandeling van het belastingplan 2001, heeft het kabinet besloten een paar bevolkingsgroepen een extraatje te geven.

Het gaat om ouderen, deeltijdwerkers en mensen met een modaal inkomen. In alle gevallen is het extra geld terecht. Deze drie groepen kwamen er in het belastingplan een beetje bekaaid af.

Minister Zalm speelt Sinterklaas maar die rol is niet terecht. De extraatjes zijn gefinancierd met geld dat overblijft omdat de ww-premies dalen.

Er zijn steeds minder mensen die een beroep doen op de ww, zodat de premies omlaag kunnen. De werknemers hebben het afgelopen jaar te veel premie betaald waardoor nu een korting mogelijk is. Meer een sigaar uit eigen doos dan gulheid van Zalm.

Maar vooral voor de mensen met een modaal inkomen komt het extraatje per 2001 toch als geroepen. Juist vandaag blijkt dat mensen met een loon net boven de ziekenfondsgrens, dit jaar het netto besteedbaar inkomen nauwelijks zien groeien. Dit in tegenstelling tot vrijwel alle andere werknemers die hun inkomen wél zien toenemen.

Het stemt treurig dat juist deze groep hardwerkende middeninkomens dit jaar de dupe zijn. Als Zalm écht gul wil zijn, dan probeert hij nog dit jaar voor deze groep mensen een extraatje te vinden.





[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[Financiën]

[Xtra]