Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

dinsdag
11 januari 2000
 

[ABN]
[I-Pay met SET]
[Cybercard]
[Vacatures]
[V & L informatica]

Sörensen verdacht van EPO-gebruik

door Raymond Kerckhoffs - AMSTERDAM, dinsdag

Rabobank-renner Rolf Sörensen gebruikte EPO in de periode dat hij voor de Italiaanse Carrera-formatie uitkwam. Dat meldt de Engelse krant 'The Sunday Times' in een uitgebreide reportage over de Italiaanse staatsdopingaffaire. De krant kreeg bij de Italiaanse justitie inzage in een computerbestand. Deze werd gevonden bij teamarts Giovanni Grazzi, die werkte onder leiding van de beruchte professor Francesco Conconi op de universiteit van Ferrara. In de file is te lezen dat Sörensen onder de 'schuilnamen' Soressi, Sostaro, Soverni en Sonetti EPO kreeg toegediend.

Ook vanuit zijn vaderland Denemarken is de oud-winnaar van onder andere de Ronde van Vlaanderen beschuldigd van EPO-gebruik. Het tv-station DF 1 zond zondagavond een documentaire uit waarin Sörensen als dopinggebruiker werd opgevoerd. Het tv-station refereerde onder andere aan de rapporten van de Italiaanse justitie.

Ook staat er in het rapport dat de renner, die op 16 maart 1993 de 7e etappe van de Tirreno-Adriatico won, de twee weken voorafgaande aan dat succes iedere dag een dosis van 2000 eenheden EPO kreeg toegediend. De betreffende renner is de Deense klassiekerspecialist Rolf Sörensen. Andere wielrenners die in de computerfile staan, zijn Stephen Roche (codenamen Rocchi, Rossi, Rocca, Roncati, Righi en Rossini), Claudio Chiappucci (Chiari en Chierici) en onder meer Mario Chiesa. De gegevens waren gecodeerd en verwezen naar een zogenaamde amateurwielerploeg van 23 renners. Justitie van Bologna ontdekte echter dat het om professionele atleten ging waaronder zes man van de Carrera-profploeg.

Oud-Tour-winnaar Stephen Roche ontkent het gebruik van EPO. "Grazzi heeft me verteld dat het niet ongebruikelijk was dat ze met codenamen voor topsporters werkten. Ik heb niets gehoord van justitie van Bologna, maar overweeg nu wel om zelf bij hen te informeren. Op deze manier word ik overal zwart gemaakt, terwijl ik me niet kan verdedigen. Van het computerbestand weet ik niets. Ik heb nooit EPO gebruikt en ik hoop dat Conconi dat zo snel mogelijk bevestigd."

Naast Sörensen werd eerder ook al de naam van Rabo-renner Beat Zberg in de Italiaanse pers als verdachte. De Zwitser, die vijf jaar uitkwam voor Carrera, zou zich ook hebben laten behandelen door Conconi. Ploegleider Theo de Rooy: "Ik hoor alleen maar verhalen van journalisten. Uit andere bronnen hoor ik niets. Ik heb met de betreffende renners hierover gesproken. Zij ontkennen de beschuldigingen en hebben van justitie nog niets vernomen."

Ook werkgever Rabobank onderneemt voorlopig nog geen stappen tegen het tweetal hoewel Herman Wijffels, oud-voorzitter van de hoofddirectie van Rabobank, verleden jaar op de ploegenpresentatie andere taal sprak: "Renners die ooit positief zijn bevonden bij een andere sponsor, krijgen bij ons geen contract meer. Daarnaast zullen renners van ons die in een dopingaffaire zijn betrokken gedurende de procedure een wedstrijdverbod krijgen."

Een woordvoerder van de bank verklaarde gisteravond: "Pas op het moment dat Rolf Sörensen, Beat Zberg en wij iets van de Italiaanse justitie vernemen, gaan we ons beraden over eventuele maatregelen. Sörensen heeft nog niets van het gerecht gehoord. Van een aanklacht en gerechtelijke procedure is momenteel geen sprake. Wij willen ook niet reageren op geruchten en verdachtmakingen in de pers. De komende tijd zullen er nog wel meer namen naar voren komen. Wij wachten af tot we iets van een officiële instantie horen."

In Italië zijn momenteel procureurs uit Brescia, Turijn, Bologna, Ferrara, Rome en Veneto bezig met onderzoeken naar dopinggebruik en worden tientallen sportartsen, trainers en sporters verhoord. Ook de antidopingcommissie van het nationale olympisch comité (CONI) doet een diepgaand onderzoek naar het gebruik van verboden middelen in de wielersport.

* De Internationale Wielren Unie (UCI) heeft besloten met ingang van dit seizoen de verplichte medische onderzoeken bij de beroepswielrenners aan te passen en uit te breiden. De bloedcontroles worden aangevuld met testen op onder meer ferritine en cortisol.

De aanpassing van de reglementen is een gevolg van uitvoerig overleg met verscheidene partijen en geldt voor alle beroepsrenners. Artsen van de belangrijke nationale bonden hielpen mee de richtlijnen van het preventieprogramma te actualiseren. De medische begeleiders van de wielerploegen zijn unaniem met de veranderingen akkoord gegaan.

Sinds begin 1999 wordt elke renner om de drie maanden aan een bloedcontrole en eenmaal per jaar aan een cardiologische test onderworpen. De testen krijgen nu een breder en samenhangender karakter.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl