Van een onzer verslaggevers - AMSTERDAM, dinsdag
De problemen bij softwarefabrikant Baan Company stapelen zich opnieuw op. Na de miljoenenverliezen in het afgelopen jaar dreigt het concern met een negatief eigen vermogen te komen zitten. Dit meldde gistermiddag de website De Financieele Nieuwsdienst.
Bij Baan was gisteravond niemand bereikbaar voor commentaar.
De geldnood zou volgens de website acuut zijn omdat Baan niet langer zou voldoen aan een van de voorwaarden in het contract met de Amerikaanse investeringsmaatschappij Fletcher. Daardoor zou de softwarebouwer geen aanspraak meer kunnen maken op een extra kapitaalsimpuls van $40 miljoen. De voorwaarde luidt dat het eigen vermogen van Baan nog minimaal $50 miljoen moet bedragen om het geld van Fletcher te kunnen ontvangen.
"Met de verwachte verliezen van $240 tot $250 miljoen in het vierde kwartaal komt het eigen vermogen van Baan waarschijnlijk onder de $50 miljoen uit. Slechts wanneer Fletcher al voor minimaal $150 miljoen aan investeringen heeft geconverteerd in aandelen, blijft het eigen vermogen boven die grens", aldus de nieuwsdienst. Of die conversie inmiddels heeft plaatsgevonden, is niet bekend.
De website noemt de financiële positie van Baan steeds "zorgelijker". "Met $170 miljoen in kas en nog $50 miljoen aan kredietmogelijkheden is er nog maar weinig speelruimte." Alleen al vorig jaar verloor de onderneming zo'n $300 miljoen. Bovendien waren de afgelopen zes kwartalen stuk voor stuk verliesgevend.
Bovendien wordt de kans op investeringen van andere partijen dan Fletcher steeds kleiner. Het invloedrijke Amerikaanse ratingbureau Standard & Poor's verlaagde vorige week de kredietwaardigheid van Baan wegens het vertrek van bestuursvoorzitster Mary Coleman en de forse winstwaarschuwing. Voor Standard & Poor's valt Baan inmiddels onder de 'junkbonds'.
Als verdere investeringen uitblijven, dreigt Baan nu van de Officiële
Markt te worden verwezen naar het 'strafbankje'. Dit gebeurt volgens het
AEX-fondsenreglement met een bedrijf dat een structureel negatief eigen
vermogen heeft.
De Amsterdamse effectenbeurs heeft de softwarefabrikant inmiddels
om opheldering gevraagd. Volgens een woordvoerder van de AEX heeft de
onderneming gesteld dat er geen sprake is van een structureel negatief
eigen vermogen. De beurs wacht dan ook af.