Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
[Consumerdesk]
 

dinsdag
11 januari 2000
 

[Siteshopper]
[BOL]
[El Cheapo]
[Veilinghal]

Gevaar: beschermde krokodillen!

door Teije Brandsma - NAIROBI, dinsdag

Krokodillen sleuren in het zuiden van het Afrikaanse land Malawi minstens twee mensen per dag het water in. Dit meldde het Malawische dagblad The Nation vorige week op de voorpagina. De krant baseert zich op een onderzoek dat een beroepsjager uitvoerde in de Lagere Shire Vallei.

De voornaamste oorzaak van het grote aantal aanvallen van krokodillen op mensen is volgens beroepsjager Khalid Hassan de ondertekening door Malawi van het CITES-verdrag. Door dit verdrag, dat staat voor 'Convention on Endangered Species', heeft Malawi zich verplicht een aantal diersoorten, waaronder krokodillen, nagenoeg met rust te laten.

Er mogen nu nog maar 200 krokodillen worden afgeschoten, in plaats van de 800 voor de ondertekening van het verdrag. De krokodillenpopulatie in Malawi werd niet serieus bedreigd.

Tweehonderd afgeschoten dieren is te weinig, aldus Hassan die adviseert het aantal tot 500 te verhogen. Door het verdrag groeit het aantal krokodillen explosief. Bovendien zijn de vistechnieken in de streek de laatste jaren zo verfijnd, dat er nauwelijks natuurlijk voedsel voor de krokodillen overblijft. Hierdoor richten ze zich noodgedwongen op mensen.

De jager vermoedt dat het aantal slachtoffers hoger is dan zijn geschatte twee 'verdwijningen' per dag. "De mensen in de streek nemen nauwelijks de moeite aanvallen bij de politie te melden, want het gebeurt bijna iedere dag." Hij raadt aan het aantal af te schieten dieren op te voeren tot 500.

Onplezierige ontmoetingen tussen mens en dier komen steeds vaker voor in veel delen van Afrika. In Zuid-Tanzania worden dorpelingen sinds enkele maanden regelmatig buiten wildparken aangevallen door leeuwen die door de droogte hun voedsel steeds dichter bij nederzettingen zoeken.

In Kenia moeten boeren met de handen in het haar toezien hoe olifanten hun akkers verwoesten. De voornaamste oorzaak is de bevolkingsgroei in Afrika, die ervoor zorgt dat er steeds dichter bij wildgebieden wordt gebouwd. Maar volgens een minister in Malawi is er nog een andere oorzaak. Heksen zouden volgens hem via zwarte magie de krokodillen op de bewoners van de streek afsturen.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl