BERLIJN/LEIDEN, dinsdag
Berlijn zal een monument voor de Nederlandse communist Marinus van der Lubbe direct laten verwijderen als een Nederlandse stichting het plan doorzet om de Leidenaar op eigen houtje met een steen te herdenken.
"Zonder vergunning is geen enkel gedenkteken in openbare ruimtes toegestaan", aldus de verantwoordelijke autoriteiten.
Berlijn voelt niets voor een monument voor Van der Lubbe, die in 1933
als protest tegen de nazi's het Duitse parlement in brand stak. Het bestuur
van de Duitse hoofdstad vreest dat een herdenkingssteen opgevat kan worden
als goedkeuring voor de brandstichting in de Rijksdag.
De Nederlandse stichting Een Graf Voor Marinus Van Der Lubbe wil op 27 februari toch een monument in Berlijn plaatsten. Op die dag is het precies 67 jaar geleden dat de metselaar uit Leiden zijn daad pleegde. De nationaal-socialisten, nog geen maand aan de macht, grepen de aanslag aan om op grote schaal politieke tegenstanders te vervolgen.
Een delegatie van veertig Leidenaren wil met een bus naar Berlijn reizen om zelf een plekje voor de gedenksteen te zoeken. De steen, een blok van duizend kilogram, komt in een aanhanger achter de bus.
Het geplande monument in Berlijn maakt deel uit van een project van drie gedenkstenen. De eerste kwam een jaar geleden, precies negentig jaar na Van der Lubbes geboorte, op het anonieme graf van de communist in Leipzig. In deze Oost-Duitse stad was de Nederlander in 1934 wegens hoogverraad onthoofd. Het tweede eerbetoon staat in Leiden. (ANP)