&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">
vrijdag
7 januari 2000

Mislukt

De VROM-raad, wiens taak het is de regering en het parlement te adviseren over de kwaliteit van de leefomgeving, heeft gerapporteerd dat het ontmoedigingsbeleid inzake het autogebruik faliekant mislukt is.

Anders gezegd: de raad is tot de conclusie gekomen dat de Nederlander zich niet uit zijn auto laat jagen.

Volgens het onafhankelijke adviesorgaan moet de politiek nu maar eens erkennen dat de groei van het auto- en vrachtverkeer een gegeven is en niet afgeremd kan worden door allerlei dwangmaatregelen om het autoverkeer te beperken.

Een heel nuchtere conclusie van de raad, zeker ook aan het adres van de ministers Pronk (Milieu) en Netelenbos (Verkeer).

Hun gedirigeer werkt niet.

Dit alles neemt natuurlijk niet weg dat de uitstoot van schadelijke gassen bestreden moet worden, net zoals de verstopping van de wegen.

Verbeteringen behoren echter op een andere manier nagestreefd te worden, bijvoorbeeld door het schoner maken van de auto en door het aantrekkelijker maken van het openbaar vervoer.

Dat zijn geen nieuwe waarheden.

Maar dat ze nu ook uit de mond komen van een belangrijk officieel adviesorgaan, beweegt de verantwoordelijke ministers er hopelijk toe eindelijk eens te stoppen met hun eenzijdige automobilistenjacht.


Het dagblad De Telegraaf geeft onpartijdig nieuws, zonder gebonden te zijn aan enige staatkundige partij, kerkelijke richting of belangen- gemeenschap, uitsluitend in dienst van 's lands belang.

Artikel 3 der Statuten

Chaos

De Nederlandse tak van het Europees Sociaal Fonds (ESF) wordt ervan beschuldigd de administratie niet op de orde te hebben.

Door de chaotische situatie kunnen allerlei scholingsprojecten voor werklozen niet uitgevoerd worden, zo stelt de branchevereniging van de scholingsinstellingen.

De Nederlandse ESF-tak ontkent de chaos en zegt dat de subsidies (vele miljoenen per jaar) op een ordentelijke en eerlijke wijze zijn verdeeld. Beide ruzie makende partijen erkennen echter dat een aantal lopende scholingsprojecten dit jaar financieel in de knel komt.

Het is de tweede keer dat de ESF-subsidies in opspraak zijn. Eerder dit jaar ontstond commotie toen bleek dat delen van de miljoenensubsidies ten onrechte waren uitgekeerd.

Het meest trieste van beide affaires is dat werklozen de dupe zijn omdat projecten niet doorgaan. Om- en bijscholing zijn maatschappelijk gezien noodzakelijk. De arbeidsmarkt schreeuwt om goed geschoold personeel maar tegelijk staan er miljoenen mensen langs de kant omdat zij niet voldoende geschoold zijn.

Daarom dient er een einde te komen aan de onduidelijkheid rond de ESF-subsidies. Het behoort niet dat rond het besteden van belastinggeld voor zo'n belangrijk doel een chaotische situatie bestaat.





[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[Financiën]

[Xtra]