Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

vrijdag
7 januari 2000
 

[Vacatures]
[ABN]
[Cybercard]
[V & L informatica]
[I-Pay met SET]

Puinhoop compleet
bij baanwielrennen

AMSTERDAM, vrijdag

De toch al niet florissante Nederlandse baanwielersport heeft weer een stap terug in de tijd gedaan. Met het afhaken van de Big Star-formatie verliest het piste-rennen niet alleen een waardevolle pijler onder deze discipline, maar tevens een bevlogen coach en twee getalenteerde pistiers. Trainer/coach Marco van Bon heeft zijn buik helemaal vol van 'het wereldje' en zet er na twintig jaar een punt achter.

Volgens de oudere broer van Leon van Bon is de huidige situatie helemaal aan het beleid van de KNWU te wijten. "Zolang Peter Pieters als bondscoach aan het roer staat van het baanwielrennen, is er voor mij geen rol weggelegd. Het beleid van de bond is ongelooflijk slecht. Of liever: er is geen beleid. Het is alleen maar hap, snap en iedereen is geheel overgeleverd aan de willekeur van Pieters. Er is totaal geen sprake van enige opbouw, er is niks eigenlijk. Ik heb het bijzonder gehad met het beleid van de KNWU."

Het stuit Van Bon tegen de borst dat de KNWU steeds voorbij gaat aan zijn professioneel ingestelde equipe en blind vaart op de bondscoach. En dat terwijl Pieters volgens Van Bon "didactisch niet is onderlegd, geen kennis heeft van de trainingsleer en communicatief hopeloos tekortschiet". "Hij is totaal incompetent. Wie binnen een bedrijf zo functioneert, staat binnen een maand op straat."

Omdat hem door de structuur van de bond het functioneren op internationaal niveau onmogelijk werd gemaakt, werd Van Bon tot overmaat van ramp door Big Star ontslagen. "Omdat mijn renners (broer Matthijs van Bon, Martin Benjamin en Martijn Lust, red.) zich niet hadden geplaatst voor de Olympische Spelen. De ontslagbrief lag er echter al voordat het WK, dat als kwalificatietoernooi gold, was verreden. Gemakshalve wordt vergeten dat mijn renners wel alle drie een nationale titel hebben gehaald. Ze hebben ook hun persoonlijke records verbeterd."

Juridisch steekspel
Inmiddels is er een juridisch steekspel ontstaan tussen Van Bon en Big Star. De spijkerbroekenfabrikant ontkent dat de trainer bij haar onder contract stond. Arjen Moens van het bedrijf: "Hij staat onder contract bij de wielerploeg van Arend Scheppink." "Onzin", zegt Van Bon. "Die ploeg staat er helemaal buiten. Scheppink is niks te verwijten. Het probleem is dat Big Star nu allemaal trucjes probeert uit te halen. Dat wordt dus een zaak voor advocaten."

Van Bon is inmiddels werkzaam in de IT-sector. Zijn broer Matthijs is werkzoekend, Martijn Lust gaat weer op de weg wielrennen en Martin Benjamin hoopt zijn contract met Big Star nog te verlengen.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl