Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
[I-mail]
 

vrijdag
7 januari 2000
 

[ABN AMRO]
[Siteshopper]
[Veilinghal]
[BOL]
[ING Teaser 2000]

Nasdaq verder onderuit

Van onze beursredacteur - NEW YORK, vrijdag

De aandelenmarkt in de VS gaf gisteren een verdeeld beeld te zien. De tot voor kort zo populaire technologiewaarden leverden opnieuw in, terwijl de 'ouderwetse' cyclische fondsen die traditioneel in waarde toenemen bij een groeiende economie weer in de gunst van de beleggers kwamen. De Dow Jones-index van grootste fondsen klom met 130 punten naar 11253, terwijl de Nasdaq 150 punten afstond op 3727.

De technologiewaarden kampen nog steeds met winstnemingen. Beleggers verzilveren de stukken om de winsten van de afgelopen maanden veilig te stellen en lijken dit vooral in de grotere fondsen te herinvesteren. Deze beweging had gisteren vooral gevolgen voor de betere fondsen van 1999: internet-zoekmachine Yahoo leverde $42 3/8 in op $368 1/8, terwijl Qualcomm $16½ zag verdampen en uitkwam op $140.

Analisten in New York maken zich vooralsnog niet druk over de uitverkoop van technologie-stukken. "Deze aandelen komen weer terug. Er lopen teveel mensen rond die de boot van de nieuwe economie niet willen missen. En deze ondernemingen bieden nog steeds uitstekende winstperspectieven", aldus een van hen.

De winstnemingen in de technologie-sector werden nog aangewakkerd door twee aankondigingen. PC-fabrikant Gateway waarschuwde afgelopen woensdag dat de resultaten over het vierde kwartaal gaan tegenvallen wegens tegenvallende verkopen. Dat is volgens de onderneming te wijten aan de terughoudendheid van klanten in verband met millennium-angst en de matige verkrijgbaarheid van bepaalde computeronderdelen.

De koers van Gateway zelf ondervond gisteren nauwelijks verdere effecten van de onheilstijding. Uiteindelijk eindigde Gateway $2½ lager op 59¾. Maar de waarschuwing miste volgens Newyorkse handelaren haar invloed niet op de koersen van andere computerfondsen. Dell stond $2 af op $48 en Apple $9 op $95.

Ook MCI Worldcom moest terug. Een analist van het invloedrijke effectenkantoor Salomon Smith Barney verlaagde zijn schattingen voor de omzet en winst van de telefoonmaatschappij voor het boekjaar 2000. Het kwam MCI op een koersdaling van $4 1/8 op $47 1/8 te staan.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl