Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
[I-mail]
 

vrijdag
7 januari 2000
 

[BOL]
[Siteshopper]
[ING Teaser 2000]
[ABN AMRO]
[Veilinghal]

Postzegelhandel overweegt
klacht tegen TPG bij NMa

door René Lukassen - AMSTERDAM, vrijdag

De Nederlandsche Vereeniging van Postzegelhandelaren (NVPH) overweegt bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) een klacht in te dienen tegen TNT Post Groep (TPG). De post- en pakjesbezorger zou zich schuldig maken aan oneigenlijke concurrentie, doordat zij postzegels voor verzameldoeleinden goedkoper in kan kopen dan de NVPH en de winsten op de verkoop van de zegels aanwendt voor het afsnoepen van marktaandeel van de NVPH. Een woordvoerster van TPG ontkent de beschuldigingen.

De NVPH denkt een zaak te hebben nadat de Duitse post- en telecomautoriteit de Regulierungsbehörde für Telekommunication und Post heeft verklaard "passende maatregelen" te zullen nemen om te voorkomen dat Deutsche Post "onterechte voordelen geniet bij de concurrentie met andere postzegelhandelaren".

Volgens de Duitse variant van de Opta profiteert het bedrijfsonderdeel van Deutsche Post dat zich met filatelie bezighoudt sowieso al van een adressenbestand met 700.000 namen en adressen van verzamelaars, die het na de verzelfstandiging van het voormalige staatsbedrijf mocht behouden.

Daarnaast, zo constateert de Duitse post- en telecomautoriteit, is Deutsche Post in staat om van de staatsdrukkerij voor "enkele pfenningen" per stuk de te verzamelen zegels in te kopen. De postzegels worden vervolgens verkocht voor de nominale waarde ervan, een veelvoud van de inkoopprijs.

De nominale waarde is ook het bedrag waarvoor postzegelhandelaren bij de inkoop van hun zegels het schip ingaan. Bij de zogenoemde eerstedagsenveloppen, waarbij de nieuwe zegel op een envelop wordt geplakt en onmiddellijk door Deutsche Post wordt afgestempeld, loopt de Duitse postbezorger verder niet het gevaar later nog eens kosten te moeten maken doordat de envelop met de zegel daadwerkelijk ergens moet worden bezorgd.

De situatie in Duitsland is volgens secretaris Clemens Kienhorst van de NVPH representatief voor die in Nederland. "Ook hier is het zo dat TPG de postzegels inkoopt voor één of twee centen per stuk, terwijl de postzegelhandelaren de volle mep betalen. Bij een zegel van 80 cent maakt TPG zo per zegel misschien wel 79 cent winst. Winst die vervolgens weer wordt gebruikt voor mailingen aan verzamelaars, waardoor bij ons klanten verdwijnen."

TPG beschikt verder via haar bedrijfsonderdeel Collect Club over een adressenbestand van 250.000 verzamelaars. "Er is geen enkele handelaar die over een dergelijk bestand beschikt. De grootste heeft een adressenbestand van niet meer dan 10.000 namen en adressen", aldus Kienhorst.

De NVPH-secretaris wijst daarnaast op de verschillende verkoopprijzen die TPG hanteert voor Nederlandse handelaren en buitenlandse. Die laatsten zouden kortingen krijgen die op kunnen lopen tot 25%. "Bij elke uitgifte van een nieuwe zegel nemen wij als NVPH 70.000 exemplaren af. Buitenlandse partijen kopen veel minder. Toch krijgen zij korting en wij niet. Dat vind ik vreemd."

Een woordvoerster van TPG bestrijdt dat het bedrijfsonderdeel Collect Club de postzegels inkoopt voor een fractie van de nominale waarde. "PTT Post drukt de zegels en de Collect Club koopt ze tegen de nominale waarde, net als alle andere postzegelhandelaren", aldus de zegsvrouwe desgevraagd. Van kortingen aan buitenlandse handelaren is haar niets bekend.

Volgens Kienhorst zou het goed zijn als TPG bij de verkoop van postzegels een duidelijk onderscheid maakt tussen zegels voor verzameldoeleinden en zegels voor postverkeer. Dat die laatsten duurder zijn, is logisch, zo vindt ook de NVPH-secretaris, omdat met de opbrengst van de zegel ook de dienstverlening van TPG (het bezorgen van het poststuk) wordt betaald. Tot een zaak bij de NMa zou het in dat geval ook eigenlijk niet hoeven komen, aldus Kienhorst.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl