Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
[I-mail]
 

vrijdag
7 januari 2000
 

[Siteshopper]
[ABN AMRO]
[BOL]
[ING Teaser 2000]
[Veilinghal]

Hypotheekrente opnieuw omhoog

Van onze financiële redactie - AMSTERDAM, vrijdag

Geld lenen voor een huis wordt weer duurder. Met ingang van gisteren verhoogde de ING Bank haar tarieven voor hypotheken met 0,2 en 0,3 procent. De hypotheekrentes van Robeco-onderdeel Roparco worden met ingang van vandaag verhoogd.

Hypotheken met een rentevaste periode van één, zeven, tien en twaalf jaar worden bij de ING Bank 0,2 procent duurder. Hypotheken met een looptijd van twee, drie en vijf jaar kosten voortaan 0,3 procent meer.

Bij Roparco is de verhoging voor hypotheken met een looptijd van vijf jaar en tien jaar 0,2 procent. De rente op hypotheken met een rentevaste periode van vijf jaar komt daardoor uit op 5,8 procent en die met een looptijd van tien jaar op 6,3 procent.

Als oorzaak voor de verhogingen noemen beide partijen de ontwikkelingen op de kapitaalmarkt. Daar zijn de rentetarieven de afgelopen twee weken fors opgelopen, onder meer uit angst voor een renteverhoging door de centrale banken.

Tot een daling van de huizenprijzen hoeft de nieuwe verhoging van de hypotheektarieven niet te leiden, zo meent de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). "Het gaat hier om een reguliere bijstelling. Die vinden wel vaker plaats en hebben niet zoveel invloed op de huizenprijzen", zo stelt een woordvoerster.

Pas als de rentetarieven in één keer met één tot anderhalve procent zouden stijgen, is dat volgens de NVM wél het geval. "Dan kan sprake zijn van een schokeffect," aldus de zegsvrouw.

Fred Pallada van het economisch bureau van de ING verwacht evenmin dat de nieuwe renteverhoging zal leiden tot lagere huizenprijzen. "Het renteniveau blijft erg klantvriendelijk. De verhoging is zo klein dat je hem niet direct terug zult zien in het prijsniveau van woningen."

Hobbel
Volgens Pallada is de kans groot dat het om niet meer dan een rentehobbel gaat. "De hypotheekrente wordt in belangrijke mate bepaald door de rentes op de kapitaalmarkt. En die zijn de laatste tijd fors opgelopen, vooral ook omdat de olieprijs is gestegen."

Die olieprijs zou later dit jaar echter weer dalen, waardoor ook de rentes op de kapitaalmarkt terug zullen lopen. Daardoor kunnen in theorie ook de hypotheekrentetarieven weer omlaag, zo erkent de ING-econoom.

Andere marktpartijen zullen de stap van de ING Bank en Roparco mogelijk volgen. "We hebben de de tarieven nog niet verhoogd, maar we houden de marktontwikkelingen goed in de gaten", aldus een woordvoerder van Rabobank, marktleider in Nederland. ABN Amro zegt een verhoging te overwegen.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl