Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
[I-mail]
 

vrijdag
7 januari 2000
 

[Siteshopper]
[ABN AMRO]
[Veilinghal]
[BOL]
[ING Teaser 2000]

Ook Calvé-Delft wijst nu
overnamebod Dresdner af

DELFT, vrijdag

Ook houdstermaatschappij Calvé-Delft wil zich niet laten overnemen door Veer Palthe Voûte (VPV), een dochter van Dresdner Bank Luxembourg. Directie en raad van commissarissen van Calvé denken namelijk niet dat er voor de aandeelhouders een aanvaardbaar bod komt. De gesprekken over de overname worden beëindigd, stelde Calvé-Delft in een gisteren uitgegeven summiere verklaring.

VPV maakte eind vorig jaar bekend belangstelling te hebben voor de aandelen van de houdstermaatschappijen Moeara Enim, Maxwell Petroleum, Dordtsche Petroleum en Calvé-Delft. Gesprekken over overname van Moeara Enim en Dordtsche Petroleum liepen eerder vast, doordat de directies er niets voor voelden en er onvoldoende steun voor overname was van aandeelhouders.

"Directie en Raad van Commissarissen achten het op grond van sinds 6 december j.l. ontvangen informatie niet waarschijnlijk dat een voor alle aandeelhouders aanvaardbare bieding tot stand zal komen. Bij de totstandkoming van dit besluit heeft de voorgestelde onevenwichtige fiscale behandeling van de aandeelhouders zwaar gewogen", is de nadere verklaring van de kant van Calvé, die 19 miljoen aandelen Unilever beheert.

In de overeenkomst tussen VPV en de fiscus is o.a. bepaald dat particuliere beleggers, die Nederlands ingezetene zijn, de intrinsieke waarde van de aandelen van de houdstermaatschappijen ontvangen minus 3,85%, zijnde de 'fee' van VPV en 2,85% afdracht aan de fiscus. Maar als de aandeelhouder een buitenlandse ingezetene is wordt nog eens 6% meer ingehouden. Gaat het bod wel door maar wil een aandeelhouder daar toch niet op ingaan, dan kan dat heel vervelende fiscale gevolgen hebben.

Directeur J. Voûte van VPV ziet nog steeds goede kansen voor een eventuele overname. "Laat de aandeelhouders maar beslissen. Bij Moeara Enim was een meerderheid voor. De aandeelhouders van Calvé-Delft zijn niet eens gevraagd zijn naar hun mening. Als je een andere fiscale regeling wilt die voor iedereen gelijke lasten betekent, wordt die regeling in iedere geval een stuk nadeliger voor de particuliere ingezetenen-aandeelhouders en institutionele beleggers."

Bronnen binnen de financiële wereld melden dat er veel belangstelling is voor de overname. Vooral uit de hoek van belastingsadviseurs is de aandacht groot. Als de plannen van VPV mislukken, liggen er andere kapers op de kust. "Als anderen een beter idee hebben, moeten ze dat vooral doen", zegt Voûte. "Wij hebben een eerlijke deal op tafel gelegd en gaan daarmee verder. De regeling, die we met de fiscus overeen zijn gekomen, loopt tot eind januari. We gaan er alles aan doen om met een bod te komen."

De enige die nog niet heeft gereageerd is Maxwell Petroleum. "Maar die kan nauwelijks zelfstandig opereren want het is een houdstermaatschappij van stukken Dordtsche Petroleum", aldus Voûte. "Maar we hebben nog niets gehoord van Maxwell, dus ook niets negatiefs."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl