Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
[I-mail]
 

vrijdag
7 januari 2000
 

[Siteshopper]
[ING Teaser 2000]
[Veilinghal]
[BOL]
[ABN AMRO]

Transportbranche vreest
voor blokkades Frankrijk

RIJSWIJK, vrijdag

In Frankrijk dreigen met ingang van volgend week grensovergangen en havens met vrachtwagens te worden geblokkeerd. Nederlandse bedrijven vrezen voor een miljoenenstrop.

De Nederlandse verladersorganisatie EVO heeft gisteren een dringend beroep gedaan op de Franse wegtransportorganisaties FNTR, UNOSTRA en TLF om van de acties af te zien.

De Franse organisaties zijn volgens de EVO van plan vanaf maandagmorgen voor onbepaalde tijd blokkades op te werpen bij alle grensposten en in havens uit protest tegen de alsmaar stijgende dieselprijs en de wijzigingen in de werktijdenregeling.

"De blokkades dreigen de Nederlandse handel met Frankrijk, maar ook met Spanje en Portugal lam te leggen", aldus een woordvoerder. "De Fransen hebben een geschiedenis wat dit soort acties betreft, dus wij houden ons hart vast."

De verladersorganisatie wil dat de Nederlandse regering en de Europese Commissie er bij de Franse regering op aandringen om de internationale handel niet te laten belasten door nationale protesten. De acties staan op gespannen voet met de Europese regelgeving. EU-lidstaten zijn verplicht onmiddellijk maatregelen te nemen om te voorkomen dat het vrije verkeer van goederen wordt belemmerd, aldus de EVO.

Transport en Logistiek Nederland (TLN) zegt begrip te hebben voor de acties van haar Franse zusterorganisaties. Ook het wegtransport in Nederland lijdt onder de hoge dieselprijzen, aldus TLN. Maar de Nederlandse brancheorganisatie vindt het beter om te kiezen "voor de dialoog, met politiek en oliemaatschappijen". "Wij zouden het betreuren als de Franse blokkades zouden leiden tot schade voor Nederlandse transporteurs."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl