Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
[I-mail]
 

vrijdag
7 januari 2000
 

[Siteshopper]
[Veilinghal]
[ABN AMRO]
[BOL]
[ING Teaser 2000]

Onttroning op Damrak

AMSTERDAM, vrijdag

Op het Damrak moesten de aandelenkoersen gisteren opnieuw over een breed front terrein prijsgeven. Waar in de markt langzaamaan werd gerekend op een licht herstel, verloor de AEX-index opnieuw 8,10 punten op 624,21. Baan was wederom een drama, en ook andere technologie gerelateerde en telecomfondsen als ASM Lithography, Philips en KPN werden verder onttroond.

Elders in Europa presteerden de beurzen niet veel beter. Frankfurt moest 0,42% prijsgeven, terwijl Parijs en Londen respectievelijk 0,54% en 1,36% wegzakten.

Op de Amsterdamse effectenbeurs daalde de AEX-index met het verlies van gisteren in drie dagen al bijna tien procent. En het waren opnieuw de beurshelden van 1999 die van hun troon kukelden. KPN leverde EUR4,75 in op EUR80,40 en Philips verloor EUR7,70 op EUR124,85. ASML klapte nog harder naar beneden: EUR6,90 op EUR91,75.

Ook VNU zat in hoek waar de klappen vielen. De uitgever verloor EUR3,32 op EUR45,28 volgens een handelaar ontsnapte er wat internetlucht.

En dan was daar Baan. De Softwarefabrikant leek even in herstel en kwam in het eerste uur van de handel terug tot EUR9,39. De vreugde was van korte duur: aan het eind van de dag stond het aandeel weer bovenaan de lijst van verliezers met een daling van EUR1,05 op EUR7,90. De omzetten waren enorm.

Tussentijds kieperde het fonds met een notering van EUR6,21 bijna door de laagste stand ooit van EUR6,15. Analisten van de Deutsche Bank hebben voor het fonds een koersdoel van EUR3 à EUR4 uitgerekend. De stroom rapporten die gehakt maakt van het fonds groeit intussen met de dag. Surprise! But negative again, plaatste Friesland Bank Securities als kreet onder het verkoopadvies.

Analisten beginnen inmiddels volop te speculeren over de toekomst van Baan. Twee varianten voeren daarbij de boventoon. Of Baan krabbelt langzaam op en blijft zelfstandig voortbestaan of het bedrijf zal worden overgenomen door een ander technologiebedrijf. Hierbij vallen de namen van IBM, Microsoft of een andere concurrent. Een naderend faillissement is volgens de analisten niet aan de orde. "De cashpositie van het bedrijf is nog steeds redelijk. Ze hebben een goed product en een stevige klantenbasis. Het bedrijf is eerder een overnamekandidaat", aldus ING Barings.

Het probleem is dat zowel IBM als Microsoft al samenwerkingscontracten met concurrent SAP hebben. Bovendien zal Microsoft niet rücksichtlos in een nieuw marktgebied stappen gezien de problemen die het concern heeft met de kartelautoriteit in de VS. Een overname door een directe concurrent zoals SAP of Peoplesoft ligt evenmin voor de hand de concerns werken met verschillende systemen die niet makkelijk in elkaar te schuiven zijn.

Was het dan allemaal kommer en kwel op de beurs? Nee. De achterblijvers van eind vorig jaar krabbelden, bij redelijke omzetten, op. Vooral fondsen als Ahold, Heineken en Unilever beleefden een redelijke dag defensieve waarden scoren dezer dagen goed, wist een analist.

Ahold presenteerde gisteren de omzetcijfers over '99. De omzet klom met ruim 26% tot zo'n ƒ74 miljard. Vooral in de laatste weken brak het concern alle records, zo meldde topman C. van der Hoeven. Hoewel een record op de beursvloer er nog niet inzit, won het fonds EUR1,09 op EUR28,50. Heineken deed het nog beter. De bierbrouwer klom EUR3,11 op EUR49,51 terwijl Unilever EUR1,99 aandikte op EUR55,99.

Océ wist zich ook aan de misère te onttrekken. Het kopieerconcern komt vandaag voorbeurs met de voorlopige jaarcijfers en kennelijk zijn beleggers net gematigd positief. Océ sloot 1 eurocent hoger op EUR15,23.

Analisten tonen zich vooralsnog zeer verdeeld over het fonds Océ. ING Barings handhaaft het koopadvies: de herstructureringsplannen zullen, samen met een krachtige aanpak van de nieuwe topman, volgens de zakenbank een opwaarts potentieel voor het aandeel vormen. Daarentegen herhaalt Theodoor Gilissen Bankiers het verkoopadvies. Het effectenhuis meent dat de afgegeven winstverwachting voor '99 te optimistisch is.

In de midkap moest Getronics opnieuw een stap terug doen. De AEX-kandidaat verloor EUR3,75 op EUR69. Ook Vedior zakte weg. Een dag eerder had het uitzendconcern nog geprofiteerd van een koopadvies van Morgan Stanley Dean Witter, maar gisteren kampte het fonds alweer met winstnemingen. Vedior sloot EUR0,45 lager op EUR10,60.

Paul Jansen






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl