Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
[Consumerdesk]
 

vrijdag
7 januari 2000
 

[El Cheapo]
[Siteshopper]
[Veilinghal]
[BOL]

'Moskou zelf achter flatbommen'

Van onze correspondent - MOSKOU, vrijdag

Voor het eerst is een voorzichtig bewijs naar buiten gekomen van een theorie, waarvan de waarheid door sommige waarnemers in Moskou al langer wordt vermoed: dat de Russische geheime dienst FSB (de vroegere KGB) de hand heeft gehad in de serie bomaanslagen, waarbij deze zomer ruim 300 mensen werden gedood.

De terreurdaden betekenden het begin van de oorlog tegen de moslimrebellen in Tsjetsjenië (die door Moskou van de aanslagen worden beschuldigd) en de daarna als een komeet omhoog geschoten populariteit van interim-president Vladimir Poetin.

De Britse krant The Independent berichtte gisteren dat het de hand had gelegd op een videoband, waarop een door de Tsjetsjenen gevangen genomen Russische officier de bovenstaande beschuldiging uit. "Ik weet wie verantwoordelijk is voor de bomaanslagen", zegt ene Aleksej Galtin, vanuit een bunker in Grozny. "Het is de FSB, samen met de GRU (de Russische militaire geheime dienst, red.)."

Moskou heeft de beschuldiging onmiddellijk af gedaan als een pure leugen. "De Tsjetsjeense bandieten voelen dat hun einde nabij is, en daarom maken ze gebruik van smerige trucs in hun informatie-oorlog", reageert kolonel Jakov Frisov van het Russische ministerie van Defensie in het bewuste krantenartikel in de Britse krant. Volgens hem was de Russische militair tot de bekentenis gedwongen.

Niet alleen de Tsjetsjenen, ook westerse persagentschappen en journalisten worden de laatste tijd vaker door het Kremlin beschuldigd van het verspreiden van propaganda en leugens.

Geofferd
Mocht de beschuldiging aan het adres van de FSB echter waar zijn, dan zou dat duiden op een even cynisch als adembenemend scenario: dat de opkomst van (de in maart vrijwel zeker) president Poetin een maaksel is van het Kremlin. Dat de levens van onschuldige burgers zijn geofferd voor het beproefde recept: het ontketenen van een oorlogje om het volk rond de leider te consolideren.

"Indien dat zo is", zei een van Ruslands bekende tv-presentatrices, Svetlana Sorokina dit najaar, toen deze samenzweringstheorie voor het eerst de ronde deed, "dan wil ik niet langer in Rusland wonen".

Waarnemend president Poetin, de ex-spion die voor zijn land orde belooft, kondigde gisteren een nieuw Russisch veiligheidsconcept af, als antwoord op wat hij ziet als de Amerikaanse hegemonie in de wereld. Poetin wil niet een 'unipolaire' wereld, maar een 'multipolaire' wereld, waarbij Moskou naast Washington een volwaardige plaats toebedeeld krijgt.

Tevens beloofde Poetin de komende maanden de achterstallige lonen uit te betalen aan de miljoenen Russen, die al vaak maanden geen roebel hebben gezien. Ook kondigde hij aan belastingontduiking en export van dollarwinsten van grote Russische bedrijven aan te pakken.

Zjoeganov
De maatregelen zijn duidelijk bedoeld om bij de bevolking nog meer goodwill te kweken met het oog op de presidentsverkiezingen van 26 maart. De Russische communisten hebben inmiddels Gennadi Zjoeganov naar voren geschoven als hun kandidaat. "Wij gaan zeker winnen", aldus een partijwoordvoerder.

Intussen hebben de Russen in de slag om de Tsjetsjeense hoofdstad Grozny in de afgelopen tien dagen meer dan tachtig man verloren. En bijna tweehonderd Russische soldaten liepen verwondingen op, aldus het persbureau Interfax gisteren, dat zich baseert op Russische militaire bronnen.

De Russen verklaarden dat zij gisteren bij de inname van een centraal spoorwegstation in de stad, zo'n 140 rebellen hebben gedood. Deze bewering kon niet door onafhankelijke bronnen bevestigd worden. Doorgaans bagatelliseren beide partijen de slachtoffers aan eigen kant, terwijl ze die van het vijandige kamp overdrijven.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl