Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
[Consumerdesk]
 

vrijdag
7 januari 2000
 

[Veilinghal]
[El Cheapo]
[BOL]
[Siteshopper]

Moraalridder
McCain zelf
onder vuur

  Van onze correspondent - NEW YORK, vrijdag

De Republikeinse presidentskandidaat John McCain is in opspraak geraakt door belangenverstrengeling. De senator, die openlijk ten strijde trekt tegen corruptie in de Amerikaanse politiek, blijkt zich achter de schermen te hebben ingespannen voor een grote donateur.

McCain heeft de federale communicatie-commissie (FCC) onder druk gezet om een beslissing te nemen over de aankoop van een televisiestation door het media-imperium van geldgever Lowell 'Bud' Paxson. De verkiezingskas van McCain is door bijdragen van Paxson en diens medewerkers gespekt met tienduizenden guldens. Daarnaast maakt de senator tegen gunstig tarief regelmatig gebruik van Paxsons bedrijfsvliegtuig.

De onthulling komt op het moment dat McCain volgens opiniepeilingen goede kans maakt de landelijke koploper bij de Republikeinen, gouverneur George Bush van Texas, te verslaan bij de eerste presidentiële voorverkiezing op 1 februari in New Hampshire.

McCain heeft hervorming van het dollargekke verkiezingscircus tot inzet van zijn campagne gemaakt. Samen met de Democratische kandidaat Bill Bradley beloofde hij onlangs een halt toe te roepen aan corrumperende geldstromen. De senator annuleerde gisteren prompt een fondsenwerving die zou plaatsvinden in het huis van Paxson.

McCain ontkent dat hij pressie uitoefende op de FCC om akkoord te gaan met de deal van Paxson, maar volgens advocaten liet de commissie zich wel degelijk beïnvloeden door de interventie. "Na een tweede brief van McCain volgde opeens een stemming en gaf de FCC het groene licht voor de overname", aldus een jurist.

De Vietnam-veteraan blijkt zich bij de FCC ook sterk te hebben gemaakt voor de fusie van telecomconcerns SBC en Ameritech die optraden als sponsors van zijn fondsenwerving.

 






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl