Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
[Consumerdesk]
 

vrijdag
7 januari 2000
 

[El Cheapo]
[Veilinghal]
[Siteshopper]
[BOL]

Scherpe grenscontroles
in België om amnestie

  Van onze correspondent - BRUSSEL, vrijdag

De Belgische minister Duquesne (Binnenlandse Zaken) stelt vanaf aanstaande maandag extra grenscontroles in om te voorkomen dat het land wordt overspoeld met illegale buitenlanders.

Verwacht wordt dat veel illegalen willen profiteren van een campagne die maandag van start gaat, waardoor in België vertoevende illegalen de kans krijgen een verblijfsvergunning te krijgen.

De campagne duurt drie weken. Belgische gemeenten verwachten in totaal minstens 20.000 aanvragen van illegalen. Er leven naar schatting 75.000 tot 100.000 zogenaamde 'sans papiers' in België.

Kritiek
Nadat de campagne afgelopen najaar op last van de Raad van State moest worden uitgesteld, gaat de eenmalige amnestie-regeling nu echt van start. Vluchtelingenorganisaties hebben kritiek geuit omdat de overheid van het uitstel geen gebruik heeft gemaakt een grote mediacampagne te voeren om de illegalen te informeren. Tegenstanders van de regeling vinden daarentegen de criteria om papieren te krijgen veel te ruim.

Asielzoekers die al meer dan vier jaar (drie jaar voor mensen met schoolgaande kinderen) wachten op een beslissing over hun asielverzoek mogen een aanvraag indienen om 'gewit' te worden.

Hetzelfde geldt voor vreemdelingen die wel terug willen maar de mogelijkheden niet hebben of die ernstig ziek zijn. Een verblijfsvergunning is er ook voor illegalen die in België "duurzame sociale bindingen" hebben opgebouwd. Een 24-koppige commissie gaat alle dossiers beoordelen.

Om misbruik te voorkomen, moeten de aanvragers aantonen dat zij op 1 oktober '99 al in België waren toen de campagne zou beginnen. De overheid wil zo vermijden dat mensen op de bonnefooi naar België komen.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl