Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

vrijdag
7 januari 2000
 

[ABN AMRO startplanner]
[Netaspect]
[CMG]
[KPN Digitale Certificaten]
[BOL]

Akkoord NS en bonden
over aanpak van agressie

  Van een onzer verslaggevers

UTRECHT, vrijdag

Na twee dagen onderhandelen zijn de Nederlandse Spoorwegen en de spoorwegvakbonden het gisteravond eens geworden over een pakket maatregelen om de agressie in de trein tegen te gaan.

Beide partijen hebben daarbij hun hoop gevestigd op minister Netelenbos (Verkeer), die gisteren heeft laten weten wel te willen meebetalen aan extra veiligheidsmaatregelen. Zowel de NS als de vakbonden hebben enthousiast gereageerd op deze boodschap van de minister. Ze willen daarom hun anti-agressieplan met haar bespreken.

Kosten

Gewoontegetrouw duurden de onderhandelingen bij de NS ook deze keer weer dagenlang. De inzet waren ditmaal de kosten voor de noodzakelijke maatregelen om het NS-personeel en de passagiers in de treinen en op de stations te beschermen tegen het toenemend maatschappelijk geweld. Op de achtergrond speelde mee dat over een maand nieuwe cao-besprekingen beginnen.

De directie van NS Reizigers en de vakbonden hebben afgesproken meer mobiele controleploegen in te zetten, een tweede hoofdconducteur op risicotreinen mee te laten rijden, de controle bij de in- en uitgang van stations te vergroten en videocamera's op perrons te plaatsen.

Met de uitvoering van dit anti-agressieplan zijn vele tientallen miljoenen guldens gemoeid. NS trekt jaarlijks al zestig miljoen gulden uit voor de beteugeling van het geweld in en om de treinen. NS-directeur R. Lantin heeft verklaard aanzienlijk meer geld te willen investeren in de veiligheid van personeel en reizigers.

De Nederlandse Spoorwegen strijden al jaren tevergeefs tegen het toenemend geweld in de treinen. Het aantal meldingen van agressief gedrag van treinreizigers is opgelopen tot vijfduizend per jaar. Meestal zijn de conducteurs het slachtoffer. In zes van de tien gevallen is er sprake van onenigheid over een kaartje, zoals afgelopen maandag toen een zwartrijder een conducteur neerstak. In een van de vijf meldingen van agressie is wangedrag de oorzaak. Aan de overige twintig procent meldingen liggen treinvertragingen of andere problemen ten grondslag.

De minister wil eerst precies zien hoe het anti-agressieplan van de Spoorwegen eruitziet voordat zij met financiële steun over de brug komt.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl