Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

vrijdag
7 januari 2000
 

[CMG]
[KPN Digitale Certificaten]
[BOL]
[Netaspect]
[ABN AMRO startplanner]

Ouders starten zelf
hoogbegaafden-school

Van onze correspondent

NOORDBROEK, vrijdag

In het Groningse Noordbroek wordt op 1 maart een school voor hoogbegaafde kinderen geopend. Het initiatief is afkomstig van een aantal families uit Noordbroek en Appingedam onder wie Bert en Christa Jonkers. Het echtpaar Jonkers heeft zelf een hoogbegaafd zoontje van negen jaar.

"We hebben erg veel moeite gedaan om geschikt onderwijs voor hem te vinden. In de praktijk blijkt het erg moeilijk om het kind de juiste aandacht te geven, hoe goed de onderwijzers ook hun best doen. Binnen het normale onderwijs lukte dat niet. Inmiddels heeft onze zoon een jaar thuisonderwijs gehad. Straks gaat hij naar de nieuwe school die de naam De Zonnedans krijgt. Maximaal twaalf kinderen zullen daar les krijgen", legt Christa Jonkers uit.

Behalve de normale vakken zoals rekenen en taal, krijgen de kinderen op De Zonnedans ook les in koken, toneel, muziek en filosofie.

De Zonnedans krijgt geen subsidie. "Per maand moet per leerling 500 gulden worden betaald. Van de twee docenten die we hebben aangenomen is er een afkomstig uit het voortgezet onderwijs. Of er genoeg animo is? Ja, ik denk het wel. We hebben al twee gezinnen uit Amsterdam waarvan een kind hoogbegaafd is. Zij gaan zich binnenkort ergens in de provincie Groningen vestigen. Behalve hoogbegaafde kinderen zijn trouwens ook 'normale' kinderen en jongens en meisjes met sociaal-emotionele problemen welkom."

Bijzonder is ook dat de leerlingetjes al vanaf hun derde jaar naar de school kunnen, als ze daar behoefte aan hebben. "En wie op zijn twaalfde nog niet toe is aan de massaleerfabriek van de middelbare school mag best een jaartje langer bij ons blijven."

Momenteel is men nog druk bezig met de bouw van de school die aan de Sappemeersterweg in Noordbroek komt te staan.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl