Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

vrijdag
7 januari 2000
 

[Netaspect]
[ABN AMRO startplanner]
[BOL]
[CMG]
[KPN Digitale Certificaten]

'Doodgraver' van Anjum
ontsnapt uit inrichting

door Bart Olmer

VEENHUIZEN, vrijdag

Pieke H. (28), een van de veroordeelden in geruchtmakende moordzaken in het horrorpension in Anjum, blijkt drie weken geleden te zijn ontsnapt uit de half open inrichting Groot Bankenbosch in Veenhuizen. Justitie heeft een landelijk opsporingsbevel uitgevaardigd.

Naar verluidt heeft de voortvluchtige Pieke H. die bekend staat als zeer gewelddadig en die opvliegend van karakter is contact opgenomen met het zestienjarige meisje Johanna Bergsma uit Dokkum. Justitie heeft geen flauw idee waar het duo zich bevindt.

Doodgraver

Pieke bijgenaamd 'de doodgraver' van Anjum functioneerde als het hulpje van de wegens dubbele moord veroordeelde pensionhoudster, die twee mannen koelbloedig vermoordde en begroef. H. werd tot twee jaar celstraf veroordeeld wegens het begraven van één van de slachtoffers, Herman Sonnemans. Die straf heeft hij inmiddels uitgezeten.

Het verdwenen meisje vertrok begin december uit haar ouderlijke woning in Dokkum, de vroegere woonplaats van Pieke H. en is sindsdien spoorloos. Johanna's vader denkt dat ze onvrijwillig verblijft bij de voortvluchtige Pieke en schakelde de politie in.

Woordvoerder Johan Bijleveld van de politie in Dokkum houdt het er voorlopig op dat het meisje van huis is weggelopen en dat ze niet tegen haar wil wordt vastgehouden door de Fries. De andere keren dat het meisje niet thuis kwam, zocht zij zelf contact met H. Het meisje en Pieke zijn sinds lange tijd met elkaar bevriend, aldus de politie in Dokkum.

Pieke werd na het uitzitten van zijn veroordeling in de Anjumzaak in september 1999 opnieuw veroordeeld tot gevangenisstraf van een half jaar wegens een mishandelingen en een ontvoering. Hij ontsnapte op een avond tijdens een onbewaakt moment. "Hij is over het hek geklommen", erkent unitdirecteur Arjen Klamer van Groot Bankenbosch. "Het is een half open inrichting hier. Dat betekent dat de bewaking minimaal is", aldus de directeur.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl