Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

vrijdag
7 januari 2000
 

[Netaspect]
[ABN AMRO startplanner]
[BOL]
[KPN Digitale Certificaten]
[CMG]

Jacht op criminelen
uit West-Afrika

door Gijsbert Termaat en Tjerk de Vries

AMSTERDAM, vrijdag

De Amsterdamse politie wil dit jaar meer illegale criminelen opsporen en het land uitzetten.

Concentreerde de politie zich tot voor kort in hun 'jacht' op Noord-Afrikanen, nu zullen ook West-Afrikanen die de stad in toenemende mate onveilig maken, keihard worden aangepakt.

Met name een onverwachte stroom georganiseerde bendes uit West-Afrika baart de politie zorgen. Deze zogenoemde 'waffers' maken zich vooral schuldig aan oplichting en georganiseerde drugssmokkel. Ze proberen van Amsterdam een belangrijke handelsstad voor onder meer cocaïne te maken.

Uitzetting

Dit jaar worden de inspanningen van het korps Amsterdam-Amstelland dan ook gericht op opsporing van deze criminelen, die de openbare orde verstoren of anderszins overlast veroorzaken. Aangehouden illegale criminelen zullen zonder pardon het land worden uitgezet.

Plaatsvervangend hoofdcommissaris J. van Riessen zegt dat de aandacht wat betreft de West-Afrikanen vooral gelegd zal worden op Nigerianen. "Gebleken is dat de routes van drugssmokkel naar Nederland veranderen. Niet alles komt meer vanuit Zuid-Amerika, maar ook Nigeria is een belangrijk doorvoerland geworden. Met die wetenschap richten we ons nu ook sterk op deze vorm van georganiseerde criminaliteit uit West-Afrika."

Ook in grote fraudezaken duiken Nigerianen steeds vaker op als dader. Met name het bedrijfsleven is in het verleden al vaak slachtoffer geweest van oplichtingspraktijken, waar Nigeriaanse criminelen voor verantwoordelijk zijn. Ondanks herhaalde waarschuwingen van de Kamer van Koophandel, politie en andere instanties, slagen de West-Afrikanen er nog steeds in slachtoffers te vinden.

Het merendeel van straatroven, overvallen en andere geweldsdelicten wordt in Amsterdam gepleegd door illegaal in Amsterdam verblijvende vreemdelingen die vooral uit Noord-Afrika afkomstig zijn. Al jaren wordt jacht gemaakt op deze zogenoemde 'naffers'.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl