Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

donderdag
6 januari 2000
 

[Vacatures]
[I-Pay met SET]
[V & L informatica]
[Telegraaf]
[Cybercard]
[ABN]

Oranje weggespeeld

KATOWICE, donderdag

Het lijkt alsof de beste Nederlandse volleyballers er zelf al niet meer in geloven? En daarom moet ook buitenwacht er serieus rekening met houden dat Oranje in Sydney niet van de partij zal zijn. De nationale volleybalploeg, die juist deze week weer eens wordt geplaagd door blessures, werd weggespeeld door een stel bijzonder doortastende Joegoslaven. De kansen in Katowice zijn nog niet verkeken, maar de voortekenen zijn onheilspellend.

De nieuwe recordinternational Peter Blangé verloor met Oranje van Joegoslavië.

FOTO: ANP

De wedstrijd waarin Peter Blangé recordinternational werd (met 464 caps), was alles behalve feestelijk. "We zijn overklast", gaf hij ruiterlijk toe. "Dat is ook wel te verklaren. Nummerdor en Schuil zijn geblesseerd en nauwelijks in staat zichzelf staande te houden. Maar tegen Joegoslavië kun je die jongens gewoon niet overslaan."

Dat deed de spelmaker dan ook niet, maar zijn aanvallers lieten hem stuk voor stuk in de steek. En dat mag in de komende dagen beslist niet meer gebeuren. Oranje moet nu van Polen en Bulgarije winnen om zondag in de finale revanche te kunnen nemen op de Joegoslaven. Daarom zullen vandaag, tijdens de rustdag, weer eens wat pittige gesprekken gevoerd worden en moeten Schuil (pijnlijke knie) en Nummerdor (stijve rug) worden opgelapt.

Al in de openingsset (20-25) produceerden Nummerdor en Schuil op de flanken te veel missers. Blangé besefte dat de Joegoslaven in het midden voluit meesprongen met Bas van de Goor en bediende dus zijn buitenaanvallers. Maar halverwege die set bleef een hele serie prachtige scoringskansen onbenut.

In set nummer twee zocht Blangé noodgedwongen wat vaker zijn heil bij Görtzen en Van de Goor. Maar deze twee gelouterde mannen wilden tè veel en gingen forceren. Wederom was het een foutenfestival aan Nederlandse kant en ook Justin Sombroek, in het veld gekomen voor Nummerdor, kon daar niets aan veranderen (weer 20-25). Gerbrands wisselde in het derde bedrijf volop, maar slaagde er ook niet in een ommekeer veroorzaken (18-25). De bondscoach kan alleen maar zorgen dat zijn ploeg zondag nog een keer tegen de Joegoslaven mag aantreden door goed beslagen ten ijs te komen tegen Polen en Bulgarije.

Gek genoeg hoeft Joegoslavië zich in Katowice niet al te veel zorgen te maken. Als de nummer zes van de wereldranglijst dit kwalificatietoernooi niet wint, volgt in juli sowieso een herkansing. Voor de Nederlanders gaat die vlieger niet op. Het probleem is dat Spanje hoger op de wereldranglijst staat genoteerd dan Oranje. Als de missie in Polen niet slaagt, moeten de mannen van Toon Gerbrands plaats nemen in de wachtkamer. Daarin mogen ze hopen dat één de deelnemers aan de drie plaatste plaatsingstoernooien zich terugtrekt. Dat is bepaald geen prettige positie.

Temidden van de strijd om de olympische kwalificatie doet Blangé alsof zijn nieuwe status als recordinternational hem absoluut niet interesseert. "Voor journalisten is dat misschien een aardig gegeven. Die moeten zich bezig houden met zulke statistieken. Voor mij tellen alleen de prijzen die ik gewonnen heb en nog zou kunnen winnen."

Katowice. Europees olympisch kwalificatietoernooi, mannen, derde dag: Nederland - Joegoslavië 0-3 (20-25 20-25 18-25), Tsjechië - Polen 1-3 (19-25 20-25 25-20 19-25), Bulgarije - Letland 3-1 (25-22 17-25 25-18 27-25).

Stand: 1. Joegoslavië 3-6 (9-1), 2. Nederland 3-4 (6-4), 3. Bulgarije 3-4 (7-5), 4. Polen 3-4 (7-6), 5. Letland 3-0 (4-9), 6. Tsjechië 3-0 (1-9).






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl