Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

donderdag
6 januari 2000
 

[V & L informatica]
[Telegraaf]
[ABN]
[I-Pay met SET]
[Vacatures]
[Cybercard]

Gedevalueerde NK afstanden moeten
seizoen van Martin Hersman redden

door Jon Visbeen - SASSENHEIM, donderdag

Ogenschijnlijk ontspannen wandelt Martin Hersman het restaurant binnen. Hij blijft aanvankelijk stiller dan gewoonlijk. Zeker voor een spraakwaterval van zijn kaliber. De mentale tik, opgelopen door een eigen klassieke fout, werkt nog door in zijn hoofd. Dat kan hij zich echter niet permitteren aan de vooravond van de NK afstanden, die morgen in Deventer beginnen. En dat weet de afgestudeerde HEAO-econoom, met als specialisatie logistiek, zelf maar al te goed.

Martin Hersman knokt voor zijn laatste kans. Vanaf morgen bindt hij in Deventer bij de NK afstanden de strijd aan met de vaderlandse (sub)top voor Wereldbeker-plaatsen en eventueel de WK afstanden. De internationale allround-kampioenschappen gaan wegens een rugblessure, vorige maand, aan hem voorbij. Maar het trainingskamp in Inzell heeft de Sanex-man goed gedaan.

Foto: Glenn Wassenbergh

In de drang van de zelfverzekerde topsporter naar een nog sterker lichaam vertilde de bijna 26-jarige Sanex-rijder zich bij de squadtraining. Drie dagen voor de Wereldbeker in Heerenveen (20/21 november) verrekte hij de aanhechtingen van de spieren aan het SI-gewricht (heiligbeen), waarmee zijn veelbelovende seizoensouverture (tweede bij de Wereldbeker in Inzell op de vijf kilometer) een even pijnlijk als moeizaam vervolg kreeg. "De rugspieren verrekt. Dan weet je, dat dat een paar weken kost, maar de blessure kwam op een uiterst ongelukkig moment. Ik had die training niet moeten doen. Bij de NK allround in Den Haag was ik weer pijnvrij, maar de scherpte ontbrak en het had geen zin de zaak opnieuw te forceren. Op zo'n moment kun je je wel voor je kop slaan, hoewel ik mij daarna reëel heb opgesteld. Toch heb ik een tikje gekregen. Dat merkte ik in de rust van het trainingskamp in Inzell. Maar ik moet de teleurstelling verdringen, uitbannen."

Afgelopen dinsdag keerde hij in alle vroegte terug uit de Zuid-Duitse plaats, waar het mannelijke deel van het Sanex-team de eeuwwisseling meemaakte en werd geteisterd door regen, sneeuw en wind. "Een betere voorbereiding op Deventer (een half open baan) kon ik me niet wensen", klinkt het cynisch uit de mond van de man uit de bollenstreek. Die even later een verlossend telefoontje krijgt, dat zijn bagage terecht is. Daar had hij op Schiphol vergeefs op staan wachten.

Het moge duidelijk zijn, dat Hersman de laatste weken behoorlijk veel tegenwind heeft gekregen. Tijdens 'Deventer 2000' vecht hij voor de laatste kans om het seizoen nog enige glans te geven. De EK allround, volgend weekeinde in Hamar, gaat aan zijn neus voorbij en bij de WK zal hij normaal gesproken evenmin zijn kunsten kunnen vertonen. "Ik knok voor een positie in de komende Wereldbekers. Er rest één positie op de 1500 meter en twee voor de 5000 meter. Dat is geen sinecure."

Pech Beulenkamp

Ook niet als Gianni Romme, Ids Postma en teamgenoot Rintje Ritsma reeds hebben aangegeven deze wedstrijd voor lief te nemen? "Nee, absoluut niet. Ik moet afrekenen met jongens als Tuitert, Janmaat, Uijtdehaage, Straathof en De Jong. Die hebben net als ik bewezen op nationaal gebied goed mee te kunnen. Dat betekent automatisch, dat je internationaal ook in de top meedraait. Daarom is het zo jammer, dat niet meer Nederlanders mogen deelnemen aan de EK allround. Dat toernooi geldt in eerste instantie als selectie voor het wereldkampioenschap, net als de Amerikaanse en de Aziatische titelstrijd. Maar daar starten per land vijf rijders en worden de besten afgevaardigd. In Europa zijn dat er hooguit vier. Ik zet mijn vraagtekens bij het nieuwe systeem. In het skiën worden toplanden toch ook door meer skiërs vertegenwoordigd?"

Dat chapiter is evenwel een gepasseerd station voor Hersman, althans voor dit seizoen. Hem resten de Wereldbekers en eventueel de WK afstanden. Hoe staat hij er voor in vergelijking met zijn flitsende seizoenstart? "In november schaatste ik onbevangen naar een hoog allround-niveau. Het uitgangspunt is nu anders. Hoewel ik ben bevrijd van mijn rugklachten en ik in Inzell lachend op de rodelslee naar beneden gleed, moet ik mijn plaats zien terug te verdienen. De anderen hebben zeker ook niet stilgezeten."

Hoe het jaar ook uitpakt, Hersman schaatst in elk geval door tot zijn 28e. In Salt Lake City wil hij Nagano 1998, waar hij zonder eremetaal bleef, doen vergeten. "Ondanks de tegenslag merk ik, dat ik nog steeds progressie maak. Dat geeft de burger moed. 's Zomers zal ik er wel iets bij doen. Ik heb niet voor niets mijn HEAO-studie afgerond, maar misschien keer ik na mijn loopbaan wel terug als trainer. Want ik weet onderhand wel, hoe het wèl en zeker hoe het nìet moet."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl