Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
[I-mail]
 

donderdag
6 januari 2000
 

[Siteshopper]
[ABN AMRO]
[ING Teaser 2000]
[BOL]
[Veilinghal]

Dow krabbelt iets op

NEW YORK, donderdag

Op Wall Street wist de Dow Jones-index gisteren na het tweedaagse pak slaag wat op te krabbelen. Na een grillig koersverloop sloot de Dow bij hoge omzetten 124,72 punten hoger op 11.122,65. Op de schermenbeurs Nasdaq sloot de index na een ware dodemansrit met 24,33 verlies op 3877,46.

Tussentijds had de Nasdaq nog op een verlies van 166 punten gestaan op 3734,87. Dat dieptepunt tekende zich in het eerste uur van de handel af. De vrije val zorgde, na het forse verlies van een dag eerder, even voor een paniekaanval onder beleggers in high-tech aandelen.

Onder andere internet-boekhandel Amazon.com moest het op de Amerikaanse schermenbeurs ontgelden. De koers zakte bij de opening van de markt met liefst 15%. Uiteindelijk sloot Amazon $12 1/8 lager op $69¾. Ten opzichte van begin december is het verlies inmiddels opgelopen tot eenderde van de beurskoers.

Amazon meldde gisteren weliswaar dat de omzet in 1999 verdrievoudigd was, maar door hoge investeringen en extra afschrijvingen op voorraden zag het er niet naar uit dat de internetverkoper in het vierde kwartaal een lager verlies zou laten zien. De firma had al zijn geld nodig om ervoor te zorgen dat de bestelde producten op tijd voor kerstmis bezorgd waren.

De kerstverkopen liepen bij Amazon als een trein, maar dat had wel tot gevolg dat de voorraden extra aangevuld moesten worden. Analisten waren net als de beleggers niet blij met de verklaring. Zij rekenen erop dat Amazon in het vierde kwartaal een verlies per aandeel laat zien dat bijna zeven keer hoger is dan in dezelfde periode van vorig jaar.

Volgens analisten is de correctie op Nasdaq op zich goed, want de koersen gingen in de afgelopen weken in hun ogen te sterk omhoog. Dinsdag noteerde Nasdaq al een forse correctie van 5,57 procent. Een aanvankelijke nieuwe smak van de koersen, gisteren, werd door analisten echter te dol bevonden. "De verkoopgolf was extreem het was het afblazen van millenniumstoom", vond een handelaar.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl