Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
[I-mail]
 

donderdag
6 januari 2000
 

[Veilinghal]
[Siteshopper]
[ING Teaser 2000]
[BOL]
[ABN AMRO]

ECB laat rentetarieven
vooralsnog ongewijzigd

Van onze correspondent - FRANKFURT, donderdag

De Europese Centrale Bank heeft de rentetarieven gisteren volgens verwachting onveranderd op 3% gelaten, maar de dreiging van een renteverhoging in de eerstkomende maanden blijft boven de markt hangen.

• Duisenberg
...opwaartse druk
op prijzen...

ECB-president Duisenberg verklaarde namelijk de eerste tijd een opwaartse druk op de prijzen te verwachten, die pas later in het jaar gaat verflauwen. Het gaat er nu om in hoeverre de gestegen olieprijzen en de duurdere import vanwege de zwakke euro doorwerken in de prijzen. Is dat bovenmatig het geval dan is een renteverhoging onvermijdelijk, anders kan hij achterwege blijven.

Duisenberg gaf voor het eerst impliciet een inflatieverwachting, door te verklaren dat naar zijn idee de gemiddelde inflatie dit jaar in de buurt kan blijven van de eerder door de ECB gehanteerde projectie van 1,5%, 0,5% onder de door de ECB gehanteerde toelaatbare grens van 2%. De inflatie in november stond nog op 1,6% maar kan de komende maanden tegen de 2% aanhikken.

Duisenberg weigerde echter ook maar zijn denkrichting prijs te geven over wat er in februari of maart met de rente moet gebeuren als de inflatie rond of boven de 2% komt. Analisten weten het dan wel zeker, er komt dan een renteverhoging van 25 of 50 basispunten, zeker als in de VS de rente ook omhoog gaat, wat waarschijnlijk is.

Eigen inflatieramingen van de ECB hebben lange tijd tot het geheim van de smid behoord. Veel hangt volgens de ECB-president ook af van de looneisen die het gevolg kunnen zijn van stijgende prijzen. Over de hele linie waarschuwde hij voor looneisen die de productiviteitsstijging te boven gaan.

Het driemaandsgemiddelde van de groei van de geldhoeveelheid is gestegen van 5,9 naar 6% en ook het consumptief krediet blijft toenemen. Voor de prijsstijging op de middellange termijn, belangrijk in de overwegingen van de ECB om de rente te verhogen, is het volgens Duisenberg van essentieel belang dat de inflatiemakers zoals de olieprijzen niet worden vertaald in hogere looneisen.

Over de groei in de eurozone blijft de ECB optimistisch. Het gaat beter en beter en de verschillen met de VS smelten als sneeuw voor de zon. Ook Azië herstelt zich snel en wint aan koopkracht. Duisenberg was blij met het doorzettend herstel in Europa, waardoor de euro weer wat aan waarde kan stijgen tegenover de dollar. "Ik ben in elk geval blij dat de euro zich de laatste dagen weer wat heeft verwijderd van de dollarpariteit."

De ECB en het internationale betalingssysteem TARGET hebben de millenniumwisseling zonder foutje overleefd, en daarom vond de ECB het tijd om de markt wat minder liquide te maken, de ruime overschotten die waren toegestaan om eventuele acute cashproblemen op te lossen zijn niet meer nodig. De Europese Centrale Bank wilde eigenlijk 33 miljard euro uit de markt nemen, maar uiteindelijk had de markt daar toch weinig trek in en werd het 14,4 miljard.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl