Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
[I-mail]
 

donderdag
6 januari 2000
 

[ING Teaser 2000]
[BOL]
[Veilinghal]
[Siteshopper]
[ABN AMRO]

Bonden en OR NS willen
betere aanpak agressie

UTRECHT, donderdag

Vakbonden en ondernemingsraad hebben gisteren in een overleg met de directie van NS reizigers voorstellen op tafel gelegd om de agressie in treinen beter te beteugelen.

De voorstellen zijn onder meer gebaseerd op een nieuw rapport van accountantskantoor KPMG. Op basis daarvan concludeert de vakbond FNV Bondgenoten dat afspraken uit het verleden onvoldoende zijn nagekomen, dat ook de overheid tekortschiet en dat nieuwe maatregelen noodzakelijk zijn.

Volgens FNV-bestuurder Vlek is NS een afspraak uit het verleden om vierhonderd formatieplaatsen vrij te houden om agressie te bestrijden, onvoldoende nagekomen. Door de problemen op de arbeidsmarkt is dat personeel ingezet voor regulier werk, aldus de vakbondsbestuurder. Hij verwijt de overheid dat die harde taal spreekt over zinloos geweld, maar dat die NS als enige bedrijf in Nederland ƒ20 miljoen laat betalen voor politiediensten. Ook worden volgens Vlek teveel zaken rond geweld in de trein geseponeerd.

Vakbonden en NS hopen dat de afspraken uit het verleden plaats gaan maken voor een "convenant sociale veiligheid". Het ging gisteren om een derde gespreksronde, nadat eind december twee keer met de NS-directie is gesproken. Het derde gesprek vindt plaats, nadat twee dagen geleden opnieuw een conducteur met een mes werd gestoken en de verdachte werd opgepakt.

Bonden en ondernemingsraad vragen nu om aanscherping van het bestaande beleid om agressie aan te pakken en nieuwe maatregelen. Het gaat onder meer om bewaking met camera's en extra controleploegen in zowel risicotreinen als stoptreinen.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl