Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
[I-mail]
 

donderdag
6 januari 2000
 

[Veilinghal]
[ABN AMRO]
[BOL]
[Siteshopper]
[ING Teaser 2000]

Ook Aziatische beurzen
krijgen harde klappen

  TOKIO, donderdag

In navolging van de beurzen in Europa en de Verenigde Staten zijn ook de Aziatische aandelenkoersen hard onderuit gegaan. In Hongkong sloot de Hang Seng-index met een verlies van 7,2%, de beursindex in Singapore zakte 5,5%. In Zuid-Korea verloren de aandelenkoersen gemiddeld 6,9%.

In vergelijking met Hongkong en Singapore bleef de effectenbeurs in Tokio nog redelijk overeind. De Nikkei-index daalde 460,31 punten, ofwel 2,4%, tot 18.542,55.

Voor de beurshandelaren is het nu even wonden likken. Vooral de grootste daling in de geschiedenis van de Amerikaanse schermenbeurs Nasdaq (5,55%) liet haar sporen na. Over een breed front verloren technologiefondsen in Azië fors aan waarde.

In Japan leek zich aanvankelijk eenzelfde debacle af te tekenen als in de Verenigde Staten. De Nikkei stond even op een verlies van 780 punten, maar krabbelde aan het eind van de handel weer op door koopjesjagers. Tot de grootste verliezers behoorden computerfabrikant Fujitsu (verlies 10,6%), Sony (-9,8%) en NEC (-8,8%).

Handelaren in Azië spraken van een "natuurlijke correctie" na de pijlsnelle koersstijgingen van eind vorig jaar. Sony had bijvoorbeeld zijn beurswaarde in december met 60% zien stijgen na de aankondiging van een aandelensplitsing. Fujitsu kwam in dezelfde maand voor het eerst boven de 5000 yen. Nu noteert het 4230 yen.

De beurskoersen staan bovendien onder druk door onzekerheid over de Amerikaanse rentemarkt. Dinsdag gooide een analistenrapport van de zakenbank Warburg Dillon Read olie op het vuur. Volgens de zakenbankiers zal de korte rente dit jaar met 1 procentpunt stijgen in de VS. Een dag eerder voorspelden de collega's van Morgan Stanley Dean Witter hetzelfde.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl