Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
[I-mail]
 

donderdag
6 januari 2000
 

[BOL]
[Veilinghal]
[ABN AMRO]
[Siteshopper]
[ING Teaser 2000]

'Tweevoudig btw-tarief gaat
fietsenmaker boven de pet'

  Van een onzer redacteuren - AMSTERDAM, donderdag

Het hanteren van twee verschillende btw-tarieven gaat de fietsenmakers boven de pet. De belangenorganisatie Bovag, die de regels tevergeefs heeft geprobeerd de doorgronden, doet de verlaging van het btw-tarief voor arbeidsintensieve diensten per 1 januari van dit jaar dan ook af als "een onwerkbaar gedrocht".

Voor de aanschaf van een kinderzitje geldt het hoge BTW-tarief , voor de montage van het zitje op de fiets het lage. 'Heel eenvoudig', aldus het ministerie van Financiën.

Foto: Oscar Flos

Volgens de Bovag geeft het teveel administratieve rompslomp om klanten voor de producten uit de winkel het hoge btw-tarief van 17,5% te berekenen en voor reparatie in de werkplaats het lage tarief van 6%. Het onderscheid dat vervolgens wordt gemaakt tussen reparatie en montage van artikelen zoals bijvoorbeeld een kinderzitje gaat de fietsenmakers de pet helemaal te boven.

"Geldt voor het gebruik van onderdelen voor reparatie dan een ander tarief dan voor de onderdelen bij montage?", zo vraagt de organisatie zich vertwijfeld af. De conclusie van de Bovag luidt vervolgens dat over het uurtarief voor het plakken van een band 6% btw moet worden berekend, maar voor de montage inclusief de gebruikte onderdelen van het zitje 17,5%.

Dat de Bovag er niet veel van heeft begrepen, mag blijken uit de toelichting van het ministerie van Financiën. "Het is echt heel eenvoudig", zegt woordvoerder P. Lamers. "Het lage btw-tarief geldt alleen voor de dienstverlening en niet voor de verkoop van producten die je ook in de winkel kunt kopen."

"Voor de aanschaf van het kinderzitje geldt gewoon het hoge btw-tarief. Berekent hij arbeidsloon voor de installatie, dan geldt het lage tarief. De verwarring ontstaat door het feit dat de fietsenmaker het stoeltje meestal gratis monteert. In dat geval geldt alleen het hoge tarief van 17,5%; namelijk welke over de aanschaf van het stoeltje wordt berekend", aldus Lamers in een poging duidelijkheid te verschaffen.

De kappers, schoenmakers en schilders blijken minder moeite te hebben met de nieuwe btw-regels. "Voor ons is het heel duidelijk", zegt directeur R. Vos van de kappersvereniging Anko. "Alle handelingen inclusief de noodzakelijke producten zoals shampoo en kleurspoeling vallen onder het lage tarief. Verkopen we een flesje shampoo dan geldt het hoge tarief."

Ook de schoenmakers kunnen prima uit de voeten met het systeem. "Voor ons geldt gewoon het oude stelsel van voor 1993. Het lage tarief voor de dienstverlening en het hoge tarief voor de verkoop van producten zoals schoensmeer en sleutelhangers", zegt secretaris J. Waldhober van de Ondernemersunie in het Schoenambacht.

"Als het voor ons net zo eenvoudig wordt gemaakt als voor de kappers, schoenmakers en schilders zijn we dik tevreden", aldus Bovag-woordvoerder R. Boon die vanmorgen duidelijkheid hoopt te verkrijgen op het ministerie. Maar volgens de schoenmakersbond maakt de Bovag "van een mug een olifant". "Wij hebben altijd dubbele tarieven gehanteerd. Het is een kwestie van twee verschillende knoppen die je op de kassa moet indrukken", zegt Waldhober.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl