Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
[I-mail]
 

donderdag
6 januari 2000
 

[Siteshopper]
[ABN AMRO]
[BOL]
[Veilinghal]
[ING Teaser 2000]

Topambtenaar EZ:
innovatiekracht zwak

Van een onzer redacteuren - DEN HAAG, donderdag

De onevenwichtige situatie op de arbeidsmarkt en een te zwak innovatieklimaat kunnen een belemmering gaan vormen voor voortgezette economische groei. Dat stelt D. Bruinsma, plaatsvervangend secretaris-generaal van het ministerie van Economische Zaken, in het traditionele nieuwjaarsartikel in het economenvakblad ESB.

Bruinsma wijst erop dat op de arbeidsmarkt een toenemende vacaturedruk gepaard gaat met een lage arbeidsdeelname van bepaalde groepen zoals ouderen en allochtonen. Verder stelt hij vast dat uit recent onderzoek naar het innovatieklimaat in 17 Oeso-landen blijkt dat Nederland is gezakt van de achtste positie in 1980 tot de elfde in 1995. Als er niets gebeurt, zou Nederland in 2005 zijn afgezakt naar de dertiende plaats.

De EZ-topman meent dat de Nederlandse economie de afgelopen tien jaar structureel is versterkt, onder meer door lastenverlichting en flexibilisering van markten. Maar het zou allemaal nog beter kunnen als het menselijk kapitaal beter werd benut, de markten nog verder werden geflexibiliseerd en het klimaat voor kennis en innovatie werd verbeterd.

Voor een belangrijk deel zijn de Nederlandse problemen ook Europese problemen. Zo blijft de innovatiekracht van Europa als geheel ver achter bij andere regio's. Europa creëert momenteel 10% van de toegevoegde waarde in hoogtechnologische sectoren tegenover respectievelijk 15% en 16% in Japan en de VS. Bruinsma pleit daarom voor een economische beleid met een duidelijk Europese dimensie.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl