Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
[I-mail]
 

donderdag
6 januari 2000
 

[Veilinghal]
[ING Teaser 2000]
[BOL]
[Siteshopper]
[ABN AMRO]

ECD rekent op curatoren
bij aangifte fraudezaken

ROERMOND, donderdag

De Economische Controle Dienst (ECD) meent door een uitspraak van de rechtbank in Roermond meer faillissementsfraudes te kunnen oplossen. De rechter oordeelde namelijk dat een curator de kosten voor onderzoek voordat hij aangifte doet, kan verhalen op de verdachte in zo'n fraudezaak. Het is volgens de ECD de eerste keer in Nederland dat een rechter tot een dergelijke uitspraak in een strafzaak is gekomen.

Nu doen de door de rechter aangestelde curatoren volgens de ECD vaak geen aangifte als zij vermoeden dat er is gefraudeerd bij een faillissement, omdat dit enorm veel kosten met zich meebrengt. "Als de boedel in een bv leeg is doordat er is gefraudeerd, doet de curator vaak geen aangifte, juist omdat hij dan de kosten niet kan verhalen", zegt een woordvoerster van de ECD. "Maar daardoor worden dus ook de personen die achter de fraude zitten niet bekend."

Via een civiele procedure kan een curator wel proberen de schade te verhalen. Maar dit soort procedures zijn volgens de ECD tijdrovend. Bovendien staat lang niet altijd vast of de curator werkelijk zijn schade vergoed krijgt.

Net als de normale schuldeisers, is echter ook de curator in dergelijke gevallen één van de benadeelden, stelde de Roermondse rechter. Als de verdachte in een fraudezaak meestal een van de leidinggevenden van het failliete bedrijf daadwerkelijk strafrechtelijk wordt veroordeeld, kan hij tegelijk worden veroordeeld om een schadevergoeding te betalen aan de slachtoffers.

Hoeveel er wordt gefraudeerd bij faillissementen, durft de ECD niet te zeggen. In 1994, recentere cijfers zijn niet beschikbaar, schatte de dienst het jaarlijkse schadebedrag op ongeveer ƒ500 miljoen.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl