Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
[I-mail]
 

donderdag
6 januari 2000
 

[Siteshopper]
[Veilinghal]
[ABN AMRO]
[BOL]
[ING Teaser 2000]

Damrak moet verder omlaag

  door Dick Hussaarts - AMSTERDAM, donderdag

De Amsterdamse effectenbeurs opende gisteren zwak, maar wist het verlies later weer voor een flink stuk inlopen. Onzekerheid bleef de beurs echter beheersen en toen Wall Street niet overtuigend uit de startblokken kwam, zakten de koersen weer wat weg. Aan het einde van de dag noteerde de AEX-index een verlies van 9,94 punten op 632,31.

In de eerste tien minuten van de handel leek het even goed mis te gaan. De AEX-index zag binnen de kortste tijd 3% verloren gaan. De graadmeter zakte naar een dieptepunt van 621,26 (min 20,99 punten). Kort na het middaguur, net voordat de Europese Centrale Bank liet weten dat er niet aan de rentetarieven wordt gemorreld, was het verlies geslonken tot iets meer dan twee punten.

De beurs rekende erop dat de ECB de rentetarieven niet zou verhogen, althans nu nog niet. En dat gebeurde ook. Bovendien wees de ontwikkeling van de S&P futures erop dat Wall Street sterk zou openen. Dat viel echter tegen. De Dow Jones-index stond dan weer op een winst van veertig tot vijftig punten, dan weer op een even groot verlies. Dus verre van overtuigend, en dat was het sein voor veel beleggers om maar weer wat verkoopopdrachten naar de beurs te sturen.

"De eerste klappen werden uitgedeeld door de optiebeurs en door professionele beleggers. Die zorgden voor een snelle daling, maar de andere beleggers bleven aan de zijlijn staan", stelde een beursman. "Meteen daarna droogde het aanbod op en een beetje vraag zorgde voor een herstel."

Nerveus

Beurshandelaren verwachten dat de stemming op de beurs nerveus zal blijven. "Iedereen had erop gerekend dat Duisenberg de rente nog niet zou verhogen. De FED komt pas begin februari bijeen en het leek gewoon niet logisch dat de ECB voorop zou lopen. Bovendien is de noodzaak voor een snelle aanpassing van de rentetarieven ook minder geworden door de rappe daling van de olieprijzen en ook door het uitblijven van millenniumproblemen. Maar zeker is dat de rente toch binnen niet al te lange tijd zal worden verhoogd met een kwart tot een half procent", zo was te horen. "Pas als dat is gebeurd en ook de FED haar besluit heeft genomen, kan de beurs weer tot rust komen."

Opvallend was dat niet de fondsen die dinsdag de zwaarste klappen kregen het eerst herstelden, maar fondsen die in de laatste haussebeweging achter waren gebleven, zoals enkele voedingswaarden.

Unilever liep bij de AEX-fondsen voorop. De stukken gingen EUR1,15 duurder van de hand bij een slotnotering van EUR54. Maar ook waren er veel koopopdrachten voor het aandeel Heineken, dat daardoor EUR0,80 opveerde naar een slot van EUR46,40. Ahold was een goede derde dankzij een vooruitgang met EUR0,23 op EUR27,41.

Maar Corus liep voorop en steeg met ruim 6%, of 16 eurocent, naar EUR2,76. Verder konden Kon. Olie, Buhrmann en Wolters Kluwer nog winsten neerzetten. Alle andere AEX-fondsen moesten terrein prijsgeven.

Zo mogelijk nog opvallender was het dat ASML, die toch al een forse tik kreeg uitgedeeld op dinsdag, gisteren bijna helemaal onderaan de lijst van AEX-fondsen bungelde door een verlies van EUR10,40 op EUR98,65. De reden? "Geen idee van", aldus een analist. "Maar het lijkt op het spiegelbeeld van de ontwikkeling omhoog, in sneltreinvaart met grote omzetten. Zeker is in ieder geval dat de volatiliteit nog steeds enorm is. En ook zeker is dat zelfs op een koers van minder dan honderd euro er nog steeds zat mensen zijn die een forse winst kunnen incasseren."

Hekkensluiter

Baan was ook gisteren weer hekkensluiter. De omzetten waren bovendien groot. De koers schoot overigens nogal heen en weer. De laagste koers was EUR8,85, de hoogste koers EUR9,50. Het slot lag op EUR8,95. "Veel beleggers zagen tot hun schrik pas vandaag wat er aan de hand is. En duidelijk is ook dat het vertrouwen in Baan kleiner is dan ooit", meende een beurshandelaar. Daar kwam nog bovenop dat Standard & Poor's de kredietwaardigheid drastisch heeft verlaagd van B naar CCC+.

En het aandeel Philips was ook onderhevig aan flinke uitslagen. Kort na het middaguur werd een volle euro meer betaald voor de stukken, maar eerder had de koers ook al op een dieptepunt van EUR125,60 (min 7,40) gestaan. Bij het sluiten van de handel noteerde het elektronicafonds 45 eurocent lager op EUR132,55.

Océ komt morgen voorbeurs met de jaarcijfers naar buiten. Beleggers zijn daar kennelijk niet erg gerust op, want Océ was na Baan en ASML de grootste daler (min EUR0,98 op 15,22). Analisten verwachten een winst per aandeel van EUR1,50, waarbij de taxaties van de verschillende analisten niet ver uiteen lopen.

Norit, die eergisteren nabeurs bekendmaakte dat de winstverwachting in positieve zin is bijgesteld, profiteerde daarvan met een EUR0,65 hogere slotnotering van EUR8,00. Ook Athlon kon een flinke winst boeken. Boskalis profiteerde van de nieuwjaarstoespraak van topman Van Gelder, die herhaalde dat de winst vorig jaar flink is gestegen en ook nog eens herhaalde dat Boskalis zich op dit moment te klein acht om zelfstandig door te gaan en dus een grote vis wil inlijven. Maar beleggers gingen er vanuit dat Boskalis kennelijk ook niet afwijzend staat tegen een overname.

Een opvallende stijger was het NMAX-fonds Sopheon, het voormalige PolyDoc. Evenals dinsdag zette het aandeel gisteren een forse stijging neer bij bovengemiddelde omzetten, ondanks de ingezakte interesse voor it-fondsen. De ontwikkelaar van software voor sectoren als televisie en uitgeverij, gezondheidszorg en de farmacie steeg met bovengemiddelde omzetten EUR1,90 tot een advieskoers van EUR8,10.

In de Sunday Times werd Sopheon, dat eveneens een notering heeft aan de Londense Alternative Investment Market, genoemd als koopwaardig. Sopheon wordt met name koopwaardig geacht omdat het bedrijf een softwaresysteem zou ontwikkelen voor farmaceutische bedrijven. In dat systeem kunnen ziekenhuismedewerkers klachten van patiënten invoeren, waarna de computer advies geeft over de behandeling en de ingevoerde gegevens bovendien statistisch verwerkt. Een systeem kan wel £400.000 kosten. Daarnaast zou Sopheon op het punt staan belangrijke contracten af te sluiten met andere industrieën.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl