Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
[I-mail]
 

donderdag
6 januari 2000
 

[Siteshopper]
[ING Teaser 2000]
[ABN AMRO]
[Veilinghal]
[BOL]

Beleggen in convertibles gaat populairder worden

door Peter van dcr Tuin - AMSTERDAM, donderdag

Beleggen in converteerbare obligaties blijkt heel lucratief te zijn. Daarom is het jammer dat veel institutionele beleggers dit alternatief zo verwaarlozen. Maar dat kan gaan veranderen nu zelfs grote effectenhuizen als Goldman Sachs en Morgan Stanley met dikke rapporten over de kwaliteiten van de convertibles zijn gekomen.

Dit meent de directie van Fortis-dochter KBW Wesselius in Amsterdam. De effectenbank voert drie fondsen in converteerbare obligaties: het in 1997 gelanceerde Pan Global Convertible Fund (groot EUR44 miljoen), het Japan Convertible Fund (groot EUR77 miljoen)en het Pacific Rim Convertible Fund (groot EUR26 miljoen).

"De resultaten over dit jaar waren bijzonder goed", zegt KBW-directeur S. Bogaers. "Ons Japan Fund maakte 56% totaalrendement, het Pacific Rim Fund 35% en het Pan Global Fund 19%. De rendementen op converteerbare obligaties liggen tussen die van obligaties en aandelen in. Maar, en daar gaat het om, het risicoprofiel is een stuk lager en dat zou toch een attractief punt voor met name pensioenfondsen moeten zijn. Toch blijkt 80% van de beleggers in deze fondsen te bestaan uit vermogende particulieren, die wel van de goede gang op de effectenbeurzen willen profiteren maar tegen een duidelijk lager risico."

Een converteerbare obligatie is een lening, die onder bepaalde voorwaarden kan worden omgewisseld in de aandelen van het uitgevende bedrijf. De rente op die obligaties is meestal lager dan de geldende marktrente maar daar staat tegenover dat men op de convertible koerswinst kan boeken als de koers van het daaraan gekoppelde aandeel stijgt en een bepaalde grens overschrijdt. Voor de belegger betekent dat dat hij of zij kan profiteren van die koersstijging, aan het eind van de looptijd van de lening in elk geval zijn inleg terugkrijgt en intussen ook nog een beetje rente krijgt. Het uitgevende bedrijf financiert intussen tegen relatief lage kosten en kan te zijner tijd het aandelenkapitaal uitbreiden bij de conversie. Maar intussen verwatert de winst per aandeel niet.

"Je moet dus wel goed op de kwaliteit van de debiteur letten, het uitgevende bedrijf", zegt D. Van der Tuin, commissaris bij alle drie de fondsen. "Er zijn regelmatig ondergewaardeerde en overgewaardeerde convertibles op de markt dus je moet een actief beleid van kopen en verkopen voeren om het rendement te verhogen. Voor de particulier is dat een bijna onbegonnen werk, ook al omdat de wereldmarkt in converteerbare obligaties rond de $400 miljard groot is en nog steeds flink groeit. De VS en Japan zijn koploper bij het lanceren van converteerbare leningen."

Stijging van aandelenkoersen drijft ook de koersen van converteerbare obligaties op, maar de fondsen van KBW Wesselius verkopen de obligaties als de conversiepremie er uit loopt en de convertibles dus het karakter krijgen van een aandeel. "Met name in Japanse convertibles zien we nog uitstekende mogelijkheden", aldus KBW-analist N. de Zwart. "De economie gaat zich daar duidelijk herstellen, de hele economie wordt flexibeler en gaat zich meer richten naar de Westerse economieën. Een baan voor het leven bij hetzelfde bedrijf raakt uit de mode, de bedrijven voeren snel de arbeidsproductiviteit op, ook al omdat de dure yen de concurrentiepositie nadelig beïnvloedt. En voorlopig zien we China nog niet als de grote concurrent."

Ook in de rest van Azië nemen de experts tekenen van een forse opleving waar. Van der Tuin: "De consumptie van melk stijgt in India nu met zo'n 25% per jaar. De vleesconsumptie in China neemt met 30% per jaar toe. Voor bedrijven in die sector zijn er dus goede mogelijkheden. De markt voor convertibles is in die regio echter nog klein zodat we alleen beleggen in de allersterkste bedrijven. En omdat we daarbij een valutarisico lopen wordt dat risico afgedekt. Beleggen in de convertible wordt immers juist gedaan om het risico te beperken."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl